Otec chovatele lvů Michala P. (†33): Mám důkazy, že šlo o vraždu!

7. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Českem v posledních dnech otřásá neobvyklá tragédie. Mladého muže ve Zděchově na Vsetínsku napadl v úterý jeden ze lvů, které muž ilegálně choval, a připravil ho o život. Jeho otec je však přesvědčený, že za celou tragédií stojí kriminální pozadí a že namísto nehody došlo k vraždě. A tvrdí, že má pro své tvrzení i důkazy.

Otec chovatele lvů Michala P. (†33) Petr P. (60) je z hloubi duše přesvědčený, že za smrtí jeho mladého syna stojí další osoby, které celý incident dopředu naplánovaly. Jedním z důvodů mohlo podle něj být i to, že místním protizákonný chov lvů již dlouho ležel v žaludku.

Petr P. se nyní své teorie rozhodl podpořit důkazy, které údajně hovoří v jeho prospěch. Promluvil o nich ve vyjádření pro deník Blesk.  Muž uvedl, že nevěří, že by se jeho syn jako zkušený chovatel vystavil takovému riziku a vstoupil přímo do klece se lvem Fufíkem. “Na videu jsem ráno viděl, že syn leží v ubikaci, tak jsem tam šel. Vchodové dveře byly ale zamčené zvenku! Svazek s klíči byl v nich. Nemohl se zamknout sám,” řekl deníku.

A podivné otci připadají i další věci. “Syn nosil neustále brýle. Bez nich nic neviděl. Ty se ale nikde nenašly. Liuwu nemuseli vůbec střílet. Byla krotká. Ale to byl jasný úmysl. Šli tam s cílem zabíjet. Trvalo pět hodin, než vstoupili dovnitř. Lékařka musela vědět, že už syn nežije,” uvedl otec zesnulého.

Tomu se navíc zdá podezřelý i fakt, že Michal P. měl v kleci ležet nahý, oblečení se ale podle něj také nikde nenašlo. Policie zatím prošetřuje několik různých verzí toho, co se ve Zděchově mohlo stát.

Proč museli oba lvi zemřít

K celé záležitosti se rozhodla oficiálně vyjádřit i Zoo a zámek Zlín – Lešná. Tým ze ZOO Zlín na místo vyrazil ihned poté, co ji zkontaktovala Policie ČR, která žádala o pomoc. Na místě potom byli zaměstnanci ZOO, policie, zdravotníci a veterinář.

“Zoologové původně jeli na místo s plánem šelmy uspat. Na místě však společně s dalšími zasahujícími museli konstatovat, že nejbezpečnější řešení je lvy usmrtit,” píše se v oficiálním vyjádření, které ZOO zveřejnila na zpravodajském policejním serveru Týdeník policie.

“Rozzuřená zvířata byla uzavřená v objektu, který nevyhovoval bezpečnostním ani chovatelským parametrům, a nebylo možné do něho bez rizika vstoupit s uspávacími střelami. Uvnitř byl člověk v ohrožení života! Samec lva byl velmi agresivní a situace uvnitř stísněného objektu opravdu velmi nepřehledná, takže by se střelec s narkotizační puškou ocitl ve velkém nebezpečí,” píše ZOO.

Podle zlínských odborníků byli lvi chováni v malé dřevěné boudě lehké konstrukce, která absolutně nesplňovala chovatelské ani bezpečností parametry. Lev měl navíc zevnitř přístup ke dveřím, takže nebylo možné do nich vstoupit.

“Jakákoliv snaha o uspání zvířat by mohla vést k ohrožení života střelce i ostatních kolem,” uvádí ZOO. “Zvířata po zasažení neusínají hned ale s odstupem až několika minut, někdy neusnou vůbec a musí se použít další dávka. Imobilizace rozrušeného zvířete rozhodně neprobíhá standardně. Situace byla tak nebezpečná, že nešlo aplikovat uspávací střelu,” popisuje vypjaté okamžiky.

 ZOO zároveň apeluje na zpřísnění zákonů, které by podobným incidentům mohlo pomoci předcházet. “Je nám velmi líto, že se přes veškerou snahu nepodařilo chovatele zachránit. Po této velmi smutné události musíme konstatovat, že zpřísnění zákona o chovu šelem mimo zoo je nezbytné,” stojí ve vyjádření.
Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme