Ovčáček: Zeman zváží, že by Bradyho při vhodného příležitosti ocenil

25. října 2016·Zprávy·Redakce

Prezident Miloš Zeman zváží, že by Jiřího Bradyho, kvůli jehož ocenění 28. října se vede spor, ocenil při vhodné příležitosti. Je k tomu připraven jako ke gestu dobré vůle. Na tiskové konferenci to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Státní vyznamenání není podle Ovčáčka možné vynucovat žádnou kampaní.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) obvinil Zemana z toho, že podmínil ocenění jeho příbuzného Bradyho tím, že se nesetká s tibetským vůdcem dalajlamou. Když se schůzka uskutečnila, Bradyho se Hrad rozhodl neocenit. Hrad to odmítá.

K udělení vyznamenání Zemana vyzvala řada čelných českých politiků. Část z nich kvůli kauze zvažuje, že se nezúčastní ceremoniálu na Pražském hradě 28. října.

Ovčáček dnes řekl, že státní vyznamenání nelze žádnou kampaní vynutit. Zeman je ale podle něj připraven zvážit, že Bradyho ocení při “vhodné příležitosti”. Mluvčí naznačil, že by se tak případně mohlo stát při dalších řádových dnech, které se konají k 28. říjnu a 8. květnu. Zdůraznil, že Zeman ještě vyznamenání zváží. V pátek Brady oceněn nebude.

Nepřijdete na Hrad? Nevadí

Řada českých politiků včetně Daniela Hermana (KDU-ČSL), senátora Petra Pitharta, ministra zemědělství Mariana Jurečky nebo možného kandidáta na prezidenta Michala Horáčka, oznámila, že se nezúčastní oslavy státního svátku na Pražském hradě, náhradní se má odehrát 28. října na Staroměstském náměstí.

Že by však Vladislavský sál zůstal poloprázdný, toho se Jiří Ovčáček nebojí. “Nebojíme se, že byl nebyl zaplněný, zájem je velký,” uvedl Ovčáček s tím, že neúčast na oslavách je vzkazem pro voliče. 

ČTK / Anna Netušilová

Zprávy - další články

Doporučujeme