Určitě jsem měl v životě lepší nápady, přiznal o zpívání ve Sněmovně Vondráček pro Frekvenci 1

7. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Českou politikou ve čtvrtek zahýbala kauza soukromého večírku na půdě Sněmovny, při kterém měl předseda Poslanecké sněmovny z hnutí ANO Radek Vondráček zpívat a hrát na kytaru na jednom ze stolů. Opozice chování předsedy ostře zkritizovala, bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava němcová (ODS) dokonce uvedla, že jedinou možnou reakcí je rezignace. Vondráček však podobné kroky odmítá.

Radek Vondráček v pořadu Press klub na Frekvenci 1 připustil, že podobné chování skutečně nebylo nejšťastnější. Za znesvěcení jednacího sálu ho však nepovažuje. “Určitě jsem měl v životě lepší nápady,” přiznal politik.

“Nemrzí mě, že jsme tam hráli, opravdu to bylo hrozně hezké, ta akce byla hezká a bylo to takové loučení s některými. Já myslím, že by tomu sálu muzika slušela i častěji. Proto jsem taky říkal, že bych chtěl, aby tam na podzim třeba zazněly i lidové písničky, aby tam byli krojovaní lidé, aby se tam trošku podíval ten folklor. Já jsem jako kluk tancoval a zpíval v souboru, a jsem z Moravy, takže já k tomu mám vztah,” nechal se slyšet.

Děkuji redaktorům za hezkou vzpomínku, i když jejich příběh o večírku ve sněmovní restauraci je smyšlený. S kolegou jsme…

Zveřejnil(a) Radek Vondráček dne Čtvrtek 7. března 2019

Vondráček ovšem sám připouští, že chování na půdě Poslanecké sněmovny by mělo mít jasně daná pravidla a mělo by probíhat v mezích slušnosti a důstojnosti. “Já se dlouhodobě snažím o to prosadit etický kodex ve Sněmovně. Teď mě tak napadlo, můžeme tam dát, že by se tam opravdu nemělo hrát a zpívat na stole, klidně to do toho etického kodexu dám, když mě podpoří i jiní poslanci z jiných stran, že bychom se k sobě měli chovat podle nějakých norem, nějak slušně,” uvedl Vondráček.

Tancem a hudbou se prý v kontroverzních chvílích v roce 2017 pokoušel přinést do sálu trochu lidskosti. “Já jsem opravdu nechtěl nikoho urazit, byla to čistě zábava, odlehčení,” dušoval se politik v rozhovoru. Oslava se údajně konala po konci volebního období a plnila funkci rozloučení s některými členy Sněmovny, kteří se již v novém období neměli vracet.

Někteří členové opozice však chování předsedy vidí v úplně jiném světle. “Zveřejněné fotografie z mejdanu ANO ve Sněmovně jsou projevem neúcty k historickému a památkově chráněnému prostoru, kde se odehrávaly mimořádné události naší historie. Fotografie a následná reakce předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka ilustrují aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů naší země,” napsala například v tiskovém vyjádření Miroslava Němcová (ODS).

“Neznám zemi, kde by něco podobného bylo možné. Jedinou možnou reakcí je rezignace předsedy Sněmovny na svou funkci,” doplnila Němcová, která byla předsedkyní Poslanecké sněmovny v letech 2010 až 2013.

Námitky Němcové Vondráček přijímá. “Paní Němcové věřím, že se jí to dotklo. Já ji znám, ona prostě je taková a je to pro ni citlivá záležitost. Té jsem připraven se omluvit osobně. Rozhodně jsem tím nikomu nechtěl ublížit, ale máme jinčí starostí v České republice, než abychom řešili to, jestli někdo zazpíval někde písničku a že by kvůli tomu měl někdo odstupovat,” myslí si Vondráček.

Zprávy - další články

Doporučujeme