Pardubická nemocnice nabízí rodině Adámka zálohu šest milionů

18. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: reprofoto ČT

Pardubická nemocnice nabídla rodině chlapce, který je po operaci mandlí a pozdějších komplikacích v kómatu, šest milionů korun jako zálohu na odškodnění. Kromě toho by rodina měla neomezené čerpání nákladů na péči. ČTK to řekla mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. Informaci o nabídce přinesla Česká televize.

Celkovou výši odškodnění nemocnice už v březnu vyčíslila na 15,5 milionu korun. Rodina se soudní žalobou domáhá 22 milionů korun. K nabídce se dosud nevyjádřila, řekla Semrádová.

Tehdy osmiletý chlapec byl operován v květnu 2017. Čtyři dny po operaci začal masivně krvácet, následkem čehož má poškozený mozek, a skončil v bdělém kómatu.

“Můžeme po dohodě s pojišťovnami mimořádně a naprosto nestandardně uvolnit šest milionů korun po dohodě s pojišťovnami, které jsme rodině schopni převést na účet. Pokud to nebude chtít, budeme to muset akceptovat,” uvedla Semrádová.

Rodina podala na nemocnici několik žalob. Kromě odškodnění se domáhala také vydání části zdravotnické dokumentace, a to kopie záznamu předoperačního vyšetření na přístroji Somnocheck. Nemocnice tvrdila, že to není technicky možné, což vyvrátila výpověď experta dodavatelské firmy. V pondělí krajský soud pravomocně rozhodl, že nemocnice kopii záznamu vydat musí.

Chlapec je v takzvaném bdělém kómatu a potřebuje trvalou péči. Podle rodiny je jeho stav je velmi vážný, ale stabilizovaný.

Případ vyšetřuje i policie pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Dosud nikoho neobvinila.

Česká televize nedávno uvedla dokument z cyklu Infiltrace, který na záznamech kamery ukázal tehdejší zmatky při záchraně krvácejícího chlapce na chodbě ambulance ORL. Po odvysílání dokumentu rezignoval náměstek léčebné péče Pardubické nemocnice Roman Michálek, který daný den slouži ljako lékař ORL, jeho postavení mimo službu doporučil nemocnici hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme