Paříž zřejmě odvolá některé veřejné akce, v poledne Evropa uctí mrtvé minutou ticha

16. listopadu 2015·Zprávy·Redakce

Francie v reakci na páteční teroristické útoky zvyšuje bezpečnostní opatření a proto odvolá i několik veřejných akcí. Nebude se to však týkat mezinárodní konference OSN o klimatu, která je plánována v Paříži za dva týdny.

Francouzská vláda už bezprostředně po útocích uvedla, že plánované zasedání OSN 30. listopadu nehodlá rušit či odložit. V úvodní den se ve francouzské metropoli očekává na 200 zástupců států z celého světa včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky. Žádný ze světových vůdců o posunutí konference nepožádal

Premiér Manuel Valls ovšem nevyloučil, že některé doprovodné akce v Paříži budou zrušeny. Týkat by se to mohlo například hudebního vystoupení u Eiffelovy věže či pochodu za klima, který je do ulic metropole svolán na 29. listopadu. 

V poledne si země a celá EU připomněla oběti pátečních útoků v Paříži minutou ticha. Francouzský prezident François Hollande a premiér Valls drželi minutu ticha na pařížské univerzitě Sorbonně, pietní uctění mrtvých přítomní završili potleskem. Na pařížském náměstí Republiky či u budovy parlamentu shromáždění lidé zazpívali francouzskou hymnu Marseillaisu, někteří lidé podle AP měli transparenty s nápisem Nevystrašíte nás.

Lidé v poledne přišli i k pařížské restauraci Le Petit Cambodge, která byla jedním z cílů pátečního útoku, koncertní síni Bataclan, kde teroristé zabili nejvíce lidí, nebo k Eiffelově věži. 

Zprávy - další články

Doporučujeme