Pavel Rataj: Lidé se bojí přijímat vlastní emoce, protože je ohrožují

25. prosince 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Pavel Rataj. (Foto: se souhlasem P. Rataj)

Jednou z věcí, kterou pandemie koronaviru hodně ovlivnila jsou vztahy. Lidé spolu museli hodně trávit čas doma, a na to většina nebyla zvyklá. Jak bychom si měli vybudovat spokojený vztah? Jak v dnešních vztazích vypadá odpovědnost? Jak velkou roli hraje ve vztazích individualita a čemu se vyhýbáme? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1 párový terapeut Pavel Rataj.

Rataj tvrdí, že by se předpoklady pro vybudování spokojeného vztahu měly učit už ve školách, například v rámci rodinné výchovy. “V dlouhodobých vztazích hodně věcí děláme z lásky a nedáme to do toho vztahu, a tak ztrácí dynamiku a výživu. Také nemáme schopnosti k tomu zůstat otevření, jít na hranu nějakého konfliktu, zpracovávat emoce, umět se pohybovat a hojit zranění po konfliktech,” popisuje párový terapeut.

Také odpovědnost ve vztazích je dnes vnímána různě napříč generacemi. “Lidé ji cítí. Otázka je, co je její skutečný zdroj,” říká Rataj a dodává, že mnoho z nás má pocit zodpovědnosti na úrovni morálky. “Která není jejich vlatní,” uvádí s tím, že máme většina předané to, co je dobře, co je špatně a jsme plní našich přesvědčení a stereotypů. “Dokonce i v intimních vztazích říkáme partnerovi, když on říká, že to necítí, tak my mu řekneme, ale ty to tak cítíš, já to vím,” doplňuje a to je špatně.

Na druhou stranu je podle terapeuta skvělé, že se lidé začínají soustředit na individualitu. “Hledají individuální subjektivní normu a nějak ji zkouší zažívat a kultivovat,” říká. Nejdůležítější podle Rataje je emocionální zodpovědnost, ve které vetšina populace výrazně zaostává. “Máme hodně pocit, že ten druhý nám dělá něco nepříjemného. Abych já mohl být emocionálně zodpovědný za svoji frustraci, stesk, bolest, smutek, tak potřebuji mít nástroje a jeden je, že mám teda okolí, se kterým to můžu sdílet a druhý je, že si dovolím vůbec tu emoci přijmout. Lidé se ale toho bojí, protože je to ohrožuje. Je lepší být nasraný na někoho jiného, než si říct, že mám vztek v sobě,” popisuje.

Lidé neumí pracovat se vztekem a bolestí, která je již rok skoro na denním pořádku. “Jsou pořád depresivní, podráždění, vztek potlačují,” uvádí Rataj a dodává, že to není dobře. Abychom uspěli, je dobré v takových okamžicích se soustředit jen na přítomnost. “Umět sestoupit k přítomnosti, vypnout se třeba v přírodě, při meditaci… To vás nabije a uvolní,” popsal na závěr rozhovoru párový terapeut.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme