Pavel Rychetský: Kdo šíří nenávist a podporuje agresi na sociálních sítích, dopouští se trestné činnosti

1. května 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský. (Foto: ČTK)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský. Mimo jiné komentoval udělení milosti ze strany prezidenta Miloše Zemana pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Dále se s Čestmírem Strakatým bavili o podpoře Ukrajiny a o svobodě slova a možnostem, které dávají dezinformátorům sociální sítě.

Ukrajinský lid si zaslouží obdiv za jejich odhodlanost

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský byl hostem Čestmíra Strakatého v našem Press klubu dva měsíce po tom, co vypukla válka na Ukrajině. “V okamžiku, kdy Putinovo Rusko napadlo sousední suverénní stát Ukrajinu, nemohl jsem si nevzpomenout na noc z 20. na 21. srpna 1968, kdy Sovětský svaz se svými spřeženci totéž provedl v naší zemi. Musím říct, že já obdivuji ukrajinský lid a zejména jeho prezidenta z hlediska toho, jak statečně, odhodlaně a jednotně se té hrozné agresi dokáží bránit,” říká pan Rychetský a dodává, že je nesmírně rád, že celý demokratický svět, kromě politického hnutí Tomia Okamury, se sjednotil a jednoznačně se postavil za odsouzení agrese a podpořil Ukrajinu v boji za svou nezávislost.

Ohledně kritiky výdajů na pomoc uprchlíkům a Ukrajiny ze strany bývalého prezidenta Václava Klause a bývalého premiéra Andreje Babiše má předseda Ústavního soudu jasný názor. “Já už vůbec různé výroky Václava Klause nebo pana Babiše nepovažuji za hodné jakéhokoliv komentování. Získal jsem pocit, že je Václav Klaus z Ruské strany nějak finančně podporován a nepochybně hraje stejnou roli jako ruští trollové, tedy podporuje něco, co je tak hanebné a barbarské,” dává jasně najevo předseda Rychetský svůj názor.

Sociální sítě dávají prostor pro šíření nepřijatelných názorů

Občas se mluví o ohrožení svobody slova v Česku v souvislosti s dezinformacemi a s tím spojené omezení některých internetových stránek ze strany vlády. “Jsem si vědom toho, že svoboda slova je nesmírně důležitá hodnota a jen v krajních situacích, jako je tato, může veřejná moc dočasně k omezení svobody sova přistoupit. Mělo by to být však limitováno trestním zákoníkem. Když se bude na sociálních sítích šířit nenávist, bude se tam podněcovat k nenávisti a podpoře agrese, ten se podle mého názoru dopouští trestné činnosti a v takovém případě by měly zakročit příslušné úřady a orgány trestního řízení,” říká předseda Ústavního soudu. Dodává, že sociální sítě představují sice prostor pro svobodu slova, ale současně představují prostor pro šíření zcela nepřijatelných a někdy i ideologicky zhoubných názorů.

Uvedený důvod k udělení milosti Balákovi je dehonestující

Pavel Rychetský ostře kritizoval milost, kterou udělil prezident Miloš Zeman šéfovi Lesní správy Lány Balákovi“Ústava dává ohromně volný prostor pro prezidenta republiky v udílení milosti a není vázána na žádné podmínky. Přesto je z ústavy známo, že má být milost udělena pouze v případě vážného zdravotního stavu odsouzeného, nebo za specifických rodinných podmínek. A toho čeho jsme byli svědky, že bylo poskytnutí milosti panu Balákovi jenom proto, že patří do okruhu spolupracovníků pana prezidenta, je ve vztahu k naší justici velmi dehonestující a nepřijatelné,” konstatuje host Press klubu Frekvence 1 předseda Rychetský.


Zprávy - další články

Doporučujeme