Pavel Rychetský: Kvůli lockdownu už delší dobu nemívám teplé večeře. Doufám, že řešením je očkování

16. února 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Helena Šulcová

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský. (Foto: ČTK)

Nouzový stav, lockdown i volební zákon. To jsou v současnosti jedna z nejpalčivějších témat české politiky. Na vlnách Frekvnece 1 se k nim v pořadu Press klub s Helenou Šulcovou vyjádřil předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský. 

Jedním z hlavních témat v české politice je v posledních dnech nouzový stav. Poté, co sněmovna neodhlasovala jeho prodloužení, měl skončit 14. února. Do věci se ale vložili hejtmani a vláda na jejich žádost během mimořádného jednání schválila nouzový stav až do konce měsíce.

“Je potřeba si uvědomit, že ani rozhodování vlády, ani parlamentu není jednoduché, protože zde prostě skutečně existuje střet dvou nepochybně respektovaných hodnot. Na jedné straně je ochrana veřejného zdraví, vláda ve stavu pandemie a ohromné množství lidí, kteří na tu koronavirovou nákazu zemřeli, a na druhé straně míra, do které lze v zájmu čelení této pandemii omezovat svobody jednotlivců. To je opravdu velmi obtížné poměřování,” uvedl v Press klubu Pavel Rychetský.

Kvůli lockdownu nemívám teplé večeře

Společenským tlakům volajícím po skončení lockdownu se Rychetský nediví. “Samozřejmě, že má lockdown značné sociální dopady. Lidé žijí v komunitách, cítí potřebu se scházet a hovořit spolu jinak než jenom přes ty sítě,” je přesvědčen.

“Když se mě ptáte jako občana, tak já jsem v takovém vyhnanství v Brně a rodinu mám v Praze. A zavřené restaurace způsobují, že už dlouhou dobu nemívám teplý oběd nebo teplou večeři. Něco si koupím a z papíru to pak tady v tom svém příbytku sním,” popsal svou vlastní zkušenost. Přesto by byl ale s rozvolňováním maximálně opatrný.

Předbíhat v očkování nebudeme

“Mám hrůzu z toho, že ta pandemie neskončí, nebo neskončí v dohledné době. No a doufám, i když nejsem odborník, že nám snad všem pomůže nějaké hromadné očkování,” svěřil se. Soudci Ústavního soudu (ÚS) dostali nedávno nabídku očkování, Rychetský ji ale jednoznačně odmítl.“Předbíhat prostě nebudeme,” popsal své postoje.

Na jednu z nejpalčivějších otázek občanů, tedy kdy se otevřou restaurační zařízení, z pozice soudce Ústavního soudu odpovědět nedovede. Otevřít podniky v kompetencích ÚS není. “Kdyby bylo napadeno opatření, které by spočívalo v zavření hospod nebo restaurací, tak se tím můžeme zabývat. Teoreticky může Ústavní soud jak takové opatření zrušit, tak tedy odmítnout nebo dokonce zamítnout návrh na jeho zrušení,” uvedl soudce. Napadený ale byl celý balíček, a zrušení by se tak týkalo řady dalších opatření.

Volební zákon

Dalším důležitým tématem je nedávná změna volebního zákona. ÚS zrušil tu část zákona, podle které musely například koalice dvou stran dostat alespoň deset procent, aby se dostaly do sněmovny, nebo zvýhodnění v počtu mandátů pro strany, které získaly velkou podporu na úkor těch menších. Rozhodnutí vstoupilo v platnost okamžitě a ovlivní tak již příští volby.

“Odložit výkon toho rozhodnutí bylo nemoudré. Po každých volbách, které se v této zemi konají, napadá jejich výsledek ohromné množství takzvaných volebních žalob, volebních stížností,” vysvětlil Rychetský.

“Tím by se zpochybnil výsledek voleb, které by proběhly ještě tedy podle té úpravy, kterou Ústavní soud označil za protiústavní,” popsal důvody a dodal, že výkon rozhodnutí ÚS odkládá jen výjimečně a pouze v těch případech, kdy by neodložení způsobilo ještě větší křivdy na občanech, než odložení.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme