Pavel Žáček: Žalmy na Ovčáčkově twitteru dokazují, že i oni se báli toho nejhoršího

26. října 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Pavel Žáček (Foto: Frekvence 1)

Hostem Bohumila Pečínky z Reflexu byl historik, zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek Pavel Žáček. Proč se stále vyvolává dojem, že je prezident Miloš Zeman v dobrém stavu? Vyhlásil kancléř Mynář válku Senátu i ÚVN? Co je za celým mlžením ohledně zdravotního stavu pana prezidenta? Jak vidí Žáček další vývoj? A není celý tento povyk pouze způsob, jak odvrátit pozornost od situace ohledně trestního stíhání pana Babiše?

Stav prezidenta je klíčový

21. října Poslanecká sněmovna ukončila svou činnost. Nová se sejde 8. listopadu. Pavel Žáček byl poslancem v minulé vládě a bude poslancem i v té nové. Jak všichni víme, nastaly zmatené události  ohledně prezidenta Miloše Zemana a s tím spojené problémy ve vztahu k vládě.Klíčovým faktorem je stav prezidenta a také to, že Kancelář nebyla schopná zajistit průběžné informování veřejnosti. V tom se vymykáme demokratickým zemím a Evropě,” říká Žáček.

Je otázka, zda čtvrteční vystoupení pana Mynáře neznamenalo vyhlášení války ÚVN. “Při minulé konferenci vyhlásil Mynář válku Senátu, při této vyhlásil válku Ústřední vojenské nemocnici. Jestli si naivně myslí, že minutovým záběrem může konkurovat konziliu ÚVN, která na rozdíl od Kanceláře komunikuje s vedením Senátu, tak to se mýlí. Rozhodnutí o článku 66 rozhodně nebude na základě jednoho videa,” vysvětluje ředitel Archivních bezpečnostních složek.

Prezidentův podpis nebyl nutný

13. října dostal kancléř Mynář od nemocnice dokument, který říká, že prezident není způsobilý k plnění funkce. 14. října přišlo do nemocnice několik lidí, kteří dali panu prezidentovi k podpisu svolání nové schůze Poslanecké sněmovny. “Vlastně to vůbec nedávalo smysl. Kancléř Mynář si pravděpodobně vytváří pozici, aby mohl opět vytáhnout nějaké podepsané lejstro,” komentuje situaci Žáček.

Skutečný vliv má Twitter

Někteří lidé neustálé popírání neschopnosti prezidenta vykonávat svou funkci berou už jako telenovelu, vzhledem k tomu, jak se kolem celé záležitosti vytváří domnělé informace a jen čekají, co televizní zprávy prozradí dál, a kam se děj dále vyvine. “Důvod předstírání, že je prezident v pořádku, tkví podle mě v tom, že Hrad dlouhodobě má tuto politiku strkat hlavu do písku v otázce informování veřejnosti o stavu prezidenta a jeho schopnosti vládnout. Jestli existuje nějaké médium, které určuje, co si lidé myslí, pak je to Twitter. Ne, že by ho všichni sledovali, ale protože ho sledují novináři, tak vše aplikují do svých médií. A když sledujeme twitter mluvčího Pražského hradu, tak máme pocit, že je to generátor náboženských žalmů,” říkají Pavel Žáček a Bohumil Pečinka, který dodává, že mu nedávno volal jeden nejmenovaný teolog a říkal, že zveřejněný verš na twitteru mluvčího, se zveřejňuje, když někdo umírá.

Babiš si potřebuje udržet imunitu

“Podle mého názoru je pan Babiš velice dobře informován o skutečném zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana a podle toho směřuje své kroky, plánuje, časuje a realizuje. Dalším faktem je, že tato záležitost naprosto přehlušila problémy Andreje Babiše. Snaží se zachránit před trestním stíháním a nejspíš bude směřovat na Hrad, aby si udržel imunitu,” vyjádřil se k této záležitosti poslanec Pavel Žáček.

Poslechněte si celý rozhovor:

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme