Pejsek robot? Vědci naučili umělou inteligenci myslet jako pes

19. dubna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Napadlo vás někdy, jaké by to bylo mít za mazlíčka robotického pejska? Možná se svého snu dožijete. Vědci totiž naučili umělou inteligenci reagovat, plánovat a učit se jako pes.

Výzkumníci z University od Washington umístili senzory a speciální kameru na Aljašskou malamutku jménem Kelp. Systém zaznamenal její aktivity a reakce na 380 nahraných klipech. Fenka měla navíc na packách, ocase a těle připevněné senzory zachycující pohyb.

Ty sledovaly a zaznamenávaly pohyby jejího těla na 50 různých lokalitách, jako byl park plný cizích psů, obývák v jejím domově nebo běžná ulice. Získané záběry a informace pak byly nahrány do systému, který se stal na základě dat schopným chovat se, plánovat a učit se jako pes. Systém se také naučil předvídat pohyby a reakce zvířete na konkrétní stimuly, jako je například míček nebo psí dobroty.

Pro vědce je to úspěch, který má velký praktický potenciál. Stroje by se například díky takové umělé inteligenci mohly naučit rozeznávat schůdný terén a zároveň se jedná o další krok na cestě k simulaci lidského vědomí.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme