Pejska v bytě vám pronajímatel nesmí zakazovat

28. listopadu 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Mnoho majitelů pejsků řeší při stěhování do podnájmu obrovský problém. Velice často se jim stvává, že pronajímatel nepovolí v bytě jejich miláčka či jiného domácího mazlíčka chovat. Má na to právo? S informací přišel server MŮJCHLUPÁČ.cz.

Věděli jste, že podle zákoníku, který se specializuje na práva nájemců bytů a nabyl účinnost již 1. ledna 2014, vám pronajímatel nemůže domácího mazlíčka v bytě zakázat? Pokud přesto na svém majitel trvá,v případě jeho porušení, po vás nemůže vymáhat soudně ani pokutu.

Musíte si ale dávat pozor na to, aby pejsek, který je v bytě pronajímateli proti srsti, nezpůsoboval žádné škody a potíže třeba ostatním obyvatelům domu. Někteří vybírají za zvíře v bytě extra poplatek. Tento trend je velmi populární v zahraničních zemích. “Už se objevuje i v České republice a nájemci si na to postupně zvykají. Vždy je však třeba vše řádně smluvně ošetřit a výši poplatku přesně stanovit, aby v budoucnu nedošlo k nedorozumění,” uvedl pro server odborník Hendrik Meyer.

Přesto pokud se chystáte stěhovat, dobře si rozmyslete, jaký byt pro svého chlupatého kamaráda vyberete. Pokud je v něm například dřevěná podlaha, psí drápky ji snadno poškodí a majiteli vznikne škoda, také může rozkousat textílie. Proto je lepší vždy volit prázdný byt a domluvit se s majitelem, že po ukončení nájmu, mu například přispějete na nové koberce či podlahy. Také můžete svého pejska pro případ škody pojistit.

Jedno je ale jasné, psa nikdy nezatajujte! Lež má totiž krátké nohy a dříve či později na vašeho parťáka někdo přijde. Na začátku se hned přesně domluvte, jinak byste pak mohli mít problémy při prodlužování smlouvy,” dodává odborník.

Zprávy - další články

Doporučujeme