PEJSKAŘI, POZOR! V Plzni někdo klade pasti s jedem

14. ledna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Kriminalisté na Plzeňsku pátrají po neznámém pachateli, který v lesích poblíž obce Zruč-Senec nedaleko Plzně klade návnady s jedem. Podle dosavadního zjištění by mohlo jít o vysoce jedovatý a zakázaný karbofuran, který se dříve využíval v zemědělství. Od roku 2008 je v EU zakázán. Na otravu nejspíš už zahynul jeden pes, v lese byla nalezena také zřejmě otrávená liška, uvedla dnes pro ČTK policejní mluvčí Iveta Kořínková. Zda se zvířata skutečně otrávila karbofuranem, určí další laboratorní zkoumání.

Případem se policisté v Plzni zabývají od 1. ledna. Nejprve se v lese u Zruče-Sence otrávil pes, který i přes okamžitou veterinární pomoc uhynul. O necelý týden později byl na policii nahlášen nález uhynulé lišky poblíž areálu Orlík v katastru stejné obce.

“Již jen tím, že pachatel umístí takovou návnadu obsahující karbofuran do přírody a dojde k otravě volně žijících či domácích zvířat, dopouští se přečinu týrání zvířat, ale také přečinu pytláctví a samozřejmě přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,” uvedla mluvčí. Pokud by jed zabil zvláště chráněný nebo kriticky ohrožený druh živočicha, dopustil by se pachatel i neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Jed se nejčastěji dává do návnady – vajec, ryb, vnitřností nebo uhynulé drůbeže. Lidé by se rozhodně neměli takové nalezené návnady dotýkat ani s ní manipulovat. Každý nález návnady či uhynulého zvířete je nutné oznámit policii, veterinární správě nebo České inspekci životního prostředí, dodala mluvčí.

Karbofuran už v kraji divoká zvířata zabíjel. V roce 2016 otrávil u Hošťky na Tachovaku lišku a následně dva orly mořské, kteří zřejmě mršinu lišky částečně sežrali.

Zprávy - další články

Doporučujeme