Petr Fiala: Pokud se budeme chovat rozumně a šetřit, daně zvyšovat nebudeme

8. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Petr Fiala. (Foto: Frekvence 1)

V posledním předvolebním Press klubu byl hostem předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala. S moderátorem Čestmírem Strakatým probrali otázky týkající se zvyšování daní, lockdownu, a privatizace Českých drah a České pošty.

Podle sociologa Dana Prokopa je nereálné voličům slibovat, že se daně nebudou zvedat. Ekonomická situace podle něj všechny vlády v nějaké příští fázi dožene a budou muset dělat něco víc, než jen škrty na výdajích. S tím nesouhlasím,” reagoval Fiala. “Máme to spočítáno. Pokud bychom opravdu šetřili, chovali se rozumně a udrželi chod ekonomiky kolem 4 %, tak daně zvyšovat nebudeme. Mohu to lidem garantovat,” dodal s tím, že ODS plánuje zavést tzv. daňovou brzdu. “To znamená, že by byl nějaký strop složené daňové kvóty a když bychom ho dosáhli, tak by vláda mohla zvýšit nějakou daň jenom, že by snížila jinou.”

Lockdown už nikdy

Podle lídra koalice SPOLU to, že už nikdy nechce v ČR zavést lockdown, populistické není. “Měli jsme jeden z nejtvrdších lockdownů, nejdéle zavřené školy, poměrně přísná opatření, stát zakazoval dokonce prodej v malých obchodech a nakonec ta bilance je skoro nejhorší na světě a těch 30 000 mrtvých je obrovská katastrofa,” uvedl s tím, že nouzový stav se má používat jen v nejhorší fázi pandemie. Ve chvílích, kdy lze používat lokální nebo mírnější opatření, tak je potřeba využívat jiné nástroje. Vláda to vůbec nedělala…. nejednala v souladu s pandemickým zákonem, jedná protizákonně, což opakovaně ukazovaly judikatury,” dodal Fiala.

Privatizace Českých drah a pošty

Podle předsedy ODS se České dráhy a Česká pošta potýkají s dlouhodobými problémy. “Když se kohokoli na ulici zeptáte, nejsou spokojeni s tím, jak tyto podniky fungují. Důležité je, aby fungovaly efektivně,” uvedl s tím, že v Německu došlo k částečné privatizaci tamní pošty. Ty služby se výrazně zlepšily. Je to jedna cesta, ale není to něco, co bychom měli v programu jen my… chceme, aby občané měli pocit, že je to dobrá služba státu,” doplnil Fiala.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme