Petr Kolář: Můžeme očekávat pokus USA o napravení vztahu s Íránem. Což si nejsem jistý, jestli je dobře

22. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Bývalý velvyslanec ČR v USA Petr Kolář. (Foto: ČTK)

Spojené státy americké (USA) mají po inauguraci nového prezidenta Joe Bidena. Jak celkové předání moci ohodnotil bývalý český velvyslanec v USA Petr Kolář? Co čeká Ameriku s novým prezidentem a uslyšíme ještě hodně o Donaldu Trumpovi?

Joe Biden slavnostně vstoupil do prezidentského úřadu ve středu. Nakonec exprezident Donald Trump předal moc poklidně, ale nebyl při inauguraci přítomen. “Moc předal klidně, ale nadále trvá na tom, že volby byly ukradené. Že to byl podvod a v podstatě ty své zradikalizované sympatizanty tím jaksi neuklidňuje, že trvá na tom, že vítězem voleb je on sám,” řekl bývalý velvyslanec Petr Kolář. Podle něj se dá předpokládat, že i když Trump se nebude veřejně projevovat, tak jeho sympatizanti se projevit mohou.

Rozdělená USA

Exprezident podle Koláře dokonale využil toho, že při jeho nástupu byla USA názorově rozdělena. “To už začalo mnohem dříve. To je taková ta zvláštní forma frustrace u mnoha Američanů, kterým se zdá, že ta nová doba je předbíhá, oni jí nerozumí, nestačí se adaptovat, připadají si na okraji společnosti, jsou dost nejistí a zmatení,” popisuje situaci bývalý velvyslanec.

“Frustrace je navíc podpořená tím, že těm kterým se daří, většinou ve městech a ne na venkově, tak ti jsou pro tuhle zamrzlou část Ameriky symbolem té změny, zla. Tam se už dřív velmi radikalizovaly některé skupiny,” dodává. “Jenže přišel Trump a stal se jejich mluvčím, hrdinou násilím umlčené části, symbolem, vůdcem a ti lidé jsou zfanatizováni,” říká Kolář.

Změny s nástupem Joe Bidena

Většina odborníků předpokládá velké změny v přístupu zahraniční politiky. “Joe Biden jistě nebude pokládat Evropskou unii za nepřítele Ameriky. Také si nemyslím, že by vyhrožoval, že USA vystoupí z NATO, ale nemůžeme očekávat, že by úplně změnil přistup,” popisuje velvyslanec.

“Odhaduji, že vůči Číně a Rusku se politika moc nezmění, respektive ta, která byla vůči Rusku Trumpem zaujatá až v poslední době,” dodává Kolář. “Kde si myslím, že bude docházet k posunům je Blízkovýchodní politika. Určitě můžeme očekávat pokus o napravení vztahu s Íránem, což si nejsem jistý, jestli je dobře,” uvedl.

Tristní konec velkého muže

V posledních týdnech si Trump sám svou reputaci výrazně poškodil. “On neměl nějak valnou reputaci ve světě, ale museli jsme chtě, nechtě přiznat, že v některých právě zahraničních a bezpečnostních otázkách nakonec ta jeho politika nebyla neúspěšná, ale teď se mu prostě povedlo to, že vstoupí do historie, jako člověk, který neuměl uznat porážku a jako někdo, kdo způsobil útok na Kapitol na symbol Americké demokracie a to mu už nikdo nevezme,” popisuje Petr Kolář.

Na druhou stranu je jasné, že jeho přívrženci jen tak nezmizí. Otázka je, co bude exprezident dělat. “Jestli si založí vlastní televizi, jestli se bude dál snažit nějak v politice působit, i když třeba z venku, bude dál se svými sympatizanty rozdmýchávat tu americkou politickou situaci, pokud ho nezavřou, což se vyloučit nedá, tak on jen tak z té scény nezmizí a trumpismus také,” doplnil na závěr bývalý velvyslanec.

Zprávy - další články

Doporučujeme