Petr Macek: Hanka Zagorová je báječná. V knížce mluví o všem velice otevřeně

8. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Petr Macek a Hana Zagorová. (Foto: se souhlasem Petra Macka)

Zpěvačka Hana Zagorová v pondělí 6. září oslavila 75. narozeniny. K tomuto významnému jubileu vyšla i knížka Petra Macka - Naprosto nezbytná Hana Zagorová. Její autor se v rozhovoru pro Frekvenci 1 rozpovídal o tom, jak knížka vznikala a co všechno v knížce fanoušci najdou.

Petr Macek s Hankou Zagorovou spolupracoval už na řadě televizních, knižních nebo novinových projektů. “Byla mi vždycky strašně sympatická, příjemná, vlídná…Hanka je prostě báječná,” popsal spisovatel. Chtěl, aby se kniha lišila už od těch, které zpěvačka vydala. Hanka souhlasila a při první schůzce řekla, že jí ten nápad voní… a domluvili jsme se, že tahle knížka bude částečně její osobní zpovědí a částečně mozaikou vyprávění a vzpomínek jejích nejbližších kolegů,” dodal.

V knize například poprvé promluví sestra Hanky Evelína nebo například spolužačka z gymnázia. “Lidé nám poskytli i fotky ze svých archivů, které nikde nebyly zveřejněny, a také jsem ke každé etapě přiřadil její nejslavnější souputníky Karla Vágnera, Standu Hložka, Petra Kotvalda, Petra Rezka a další,” uvedl Macek s tím, že poprvé o jejich vztahu promluvil i bývalý manžel Vlastimil Harapes.

O názvu knížky měl autor jasno od začátku. “Písnička Naprosto nezbytné je velice slavná a mně to k té Hance prostě sedí, a když jsem přišel, tak jsem jí říkal, že mám už vymyšlený název. Ona se zarazila, protože očekávala, že přijdu s něčím “profláknutým” jako Hanička písnička, což ona by nechtěla. Ona zrovna ty zdrobněliny nemá moc ráda,” říká Petr s tím, že Hance člověk jen tak něco nepodsune, přesto z názvu Naprosto nezbytná Hana Zagorová byla okamžitě nadšená.

Zpěvačka se žádnému tématu nevyhýbá a mluví o všem velice otevřeně. “Také nechala ostatní, aby to řekli za ní a nebránila jim v tom, jak by se dalo očekávat, možná myslet, že by ty své kamarády obvolala a řekla, hele o tomhle nemluv, ale ona jim dala velice volnou ruku,” uvedl. Zajímavostí z knížky je například to, že Hanka je fatalistka. “Ví, že co se stalo, nedá se odestát a je zapotřebí jít dál. Hledí víc do budoucnosti než do minulosti,” popsal Macek.

S tím souvisí i to, že Hanka nemá doma jedinou vzpomínkovou fotografii. Nemá vystavené ceny, fotky z minulosti, z velkých úspěchů nebo turné. Opravdu ona tímhle nežije a všechny tyhle věci má ve správě Radek Beňo, který mi pro tu knížku mnoho věcí poskytnul,” dodal.

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme