Petra Pecková: Vůbec se nedivím, že český národ ztrácí trpělivost. V opatření nevidí smysl a nikdo se v nich nevyzná

17. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková z hnutí Starostové a nezávislí (STAN). (Foto: ČTK)

Nouzový stav se na žádost hejtmanů podařilo v neděli prodloužit. Jak celkovou situaci vnímá hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) a jak je na tom kraj s očkováním? To popsala exkluzivně pro Frekvenci 1.

Středočeský kraj měl obdržet první zásilku vakcín od společnosti AstraZeneca v  pondělí 8. února. “Mělo by dorazit 10 200 dávek. Ty budou primárně použity pro vykrytí požadavků, seniorů starších 80 let, které máme v rezervačním systému. Zároveň by mělo tento týden přijít 4 000 dávek Moderny. Ty budou využívány pro domovy seniorů a také očekáváme ještě dodávku 8 190 vakcín od Pfizeru, ale tu budeme používat jen na přeočkování těch, kteří už musí dostat druhou dávku od stejného výrobce, popsala aktuální situaci hejtmanka Petra Pecková.

Kraj má zhruba vakcíny pro polovinu registrovaných seniorů starších 80 let. Podle hejtmanky není reálné, aby se registrační systém 1. března spustil pro další věkovou skupinu. “Těch vakcín je poměrně málo,” uvádí. “Řádově nás ještě čeká 20 000 osob, které musíme naočkovat a pro ně vakcíny nemáme,” dodala Pecková.

Občané ztrácí důvěru

“Občané vládě už nevěří, přestali vidět v opatřeních smysl a kompenzační opatření jsou složitá, nikdo se v nich nevyzná,” říká hejtmanka. “To vede k tomu, že český národ ztrácí trpělivost, ale já se tomu vůbec nevidím,” doplnila.

Podle hejtmanky vláda spoustu času zaspává a pořád se většina věcí řeší dokola.  Také by měli poslanci definitivně stanovit, kdy se děti vrátí do škol. Neumím si představit, že školy budou dále zavřené,”  uvedla svou obavu Pecková. Podle ní je potřeba, aby se děti mohly vzdělávat normálně, jak jsou zvyklé. “Počítám ale, že se přijmou opatření, například v podobě testování,” dodala.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme