Piráti definitivně prohráli soud. Za Lego postavičky v předvolebním spotu se musí omluvit

31. října 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Česká pirátská strana definitivně prohrála soudní spor se společností Lego. Stížnost strany odmítl Ústavní soud (ÚS), zjistila v úterý ČTK z justiční databáze. Spor vyvolal předvolební klip Pirátů z roku 2012, ve kterém se objevily charakteristické figurky z dětské stavebnice. Justice Pirátům nařídila, aby figurky dále nepoužívali a aby se firmě omluvili. Mluvčí Pirátů Karolína Sadílková na dotaz ČTK uvedla, že strana rozhodnutí ÚS respektuje.

Podle ústavní stížnosti verdikt nepřiměřeně zasáhl do svobody projevu politické strany. Spot je podle Pirátů umělecky ztvárněný politický projev a součást předvolební kampaně. Nejde o součást obchodního styku, proto prý klip nemohl porušit ochranné známky Lega.

ÚS se ovšem připojil k názoru, že Piráti zasáhli do práv firmy. Mohli u veřejnosti vyvolat klamný dojem, že Lego stranu podporuje. “Stěžovatelka (Česká pirátská strana), aniž by získala souhlas dotčené osoby, svým projevem zasáhla do vlastnického práva žalobce, a to za účelem vlastní propagace a reklamy na svůj politický program, směřované vůči široké veřejnosti,” stojí v usnesení.

Strana ve stížnosti také upozornila na to, že dlouhodobě bojuje proti nynějšímu náhledu na duševní vlastnictví, což se projevuje v jejím názvu, stanovách, programu i volebních kampaních. “Samotná skutečnost, že se stěžovatelka s relevantními právními předpisy neztotožňuje, ještě neznamená, že je může cíleně ignorovat a záměrně přitom zasahovat do práv jiných subjektů,” reagovali ústavní soudci.

“Česká pirátská strana dnešní rozhodnutí soudu samozřejmě respektuje. Za celou věc se strana již v minulosti omluvila, jak vyžadoval rozsudek. Vzhledem k tomu, že kauza už je několik let vyřešená, toto dnešní rozhodnutí nic nemění,” napsala ČTK Sadílková.

Strana před krajskými volbami v roce 2012 připravila animovaný klip “Vypustíme kaprům rybník”, v němž použila stavebnicové figurky. Ve vodě plavaly ryby, které měly představovat velké politické strany. Dvojice postaviček – “kmotrů” – je krmila tisícikorunami. Poté se objevila figurka piráta, který úplatkáře vyhnal, ryby vylovil a jednu z nich udeřil palicí.

O zákazu používat figurky a omluvě rozhodl v roce 2014 pražský městský soud. Případ pak řešil ještě vrchní soud i Nejvyšší soud. Strana se hájila tím, že verdikt zasahuje do jejího práva na svobodu projevu. Firma Lego naopak zdůrazňovala, že si nepřeje být jakkoliv spojována s politikou.

Piráti letos poprvé pronikli do Sněmovny. Mají 22 mandátů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme