Po úmrtí ženy se západonilskou horečkou nakazil další Čech

1. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Nemocnice Břeclav. Zdroj: Rerofoto Youtube / regionalnitelevize

Po seniorce, která na konci srpna podlehla západonilské horečce v nemocnici v Břeclavi, se nakazil další člověk. Jedná se o muže kolem 50 let z téže lokality. Ani jeden z pacientů nebyl v inkubační době viru v zahraničí, je proto pravděpodobné, že sem nemoc z Rakouska zavlekli ptáci. Nemocnice dočasně zastavila odběry krve.

Ačkoli nakažených západonilskou horečkou přibývá a virus se nevyhýbá ani státům Evropské unie, zmínka o pacientech z České republiky ve statistikách dosud chybí. Dvaasedmdesátiletá žena přitom v Břeclavi zemřela již zhruba před měsícem a nyní se nemoc potvrdila u dalšího pacienta.

Na rizika, která jsou s pozdním hlášením nakažených spojená, upozorňuje například Rastislav Maďar, odborný garant Center očkování a cestovní medicíny Avenier a vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

“V pátek zveřejnilo centrum informaci, že jen v týdnu od 21. do 27. září přibylo v Evropské unii dalších 132 nakažených a devět úmrtí. Prvního zemřelého na svém území nahlásilo například Bulharsko. Každá země má také právo vědět od ostatních, kde hrozí riziko nákazy, především kvůli ochraně dárců a příjemců krve, ale i dalších rizikových skupin populace,” uvedl ve vyjádření pro server iDnes, který o případu informoval.

Na první pohled pomalý postup v ohlášení nákazy zaskočil i europoslankyni Kateřinu Konečnou, která se zabývá  administrativou spojenu s agenturou ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control, Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí).

“Evropské země musí hlásit potvrzené nákazy. Je přinejmenším nestandardní, že zástupce České republiky to dosud neudělal,”vyjádřila se pro server Konečná. Oficiálně za prodlením stálo čekání na výsledky testů, které by diagnózu západonilské horečky stoprocentně potvrdily.

Podle ředitele břeclavské nemocnice Jiřího Jurníka se na území Břeclavi mezitím objevil další nakažený. Jedná se o zhruba 50letého muže, který v poslední době nebyl nikde v cizině a testy potvrzují západonilskou horečku. Informaci potvrdila ČTK, která ji získala od mluvčí Nemocnice Břeclav, Táni Svobodové. Podle Svobodové nemocnice dočasně zastavila odběry krve na transfuzním oddělení.

Pacient se západonilskou horečkou je v současnosti na infekčním oddělení. “Je již ve stabilizovaném stavu. O jeho propuštění se uvažuje,”uvedla pro ČTK Svobodová.

Dodala, že chorobu může přenést pouze určitý druh komárů. Většinou se západonilská horečka projevuje jako běžná viróza, jedno procento nakažených prodělá zánět mozku nebo mozkových blan. Nemoc se naštěstí nepřenáší z člověka na člověka. Obvyklým zdrojem nákazy je hmyzí štípnutí. Lidé v rizikových lokalitách by se proto měli intenzivně hmyzu bránit, používat repelenty a pořídit si sítě do oken.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme