POČASÍ: Česko zasáhnou další superbouře s přívalovými lijáky

3. června 2016·Zprávy·Redakce

Záplavy už řádí ve Francii i Německu. Máme se bát evakuace a uzavírek i v Česku? Meteorologové odhadují, že se u nás rozvodní i malé řeky!

Z modré oblohy se zničehonic spustí přívalový déšť a krupobití. Ze silnic jsou během minuty řeky. V uplynulých dnech jsme to zažili hned na několika místech Česka. Úkazu se říká superbouře. 

Nad střední Evropou se zdržuje rozsáhlá oblast nižšího tlaku vzduchu a to vytváří příznivé podmínky pro vznik výrazných pohybů. Ty vedou ke vzniku oblaků. Střední Evropa je navíc vyplněna teplým vzduchem, který se k nám dostává ze subtropů. Vedro, vlhko a bezvětří – to je ideální kombinace pro vznik superbouřek. 

Jsou to tedy vlastně bouřky z tepla. Vlhký vzduch se v denních hodinách ohřeje. Tyhle bouřky mají jen krátkou životnost a moc se nepohybují. Proto jsme v posledních dnech byli svědky extrémních bouřek, které zasahovaly jen nevelké území. Protože se bouřky nepohybují, spadne na jedno místo velké množství vody. Půda nedokáže takové množství rychle vsáknout a vznikají rychlopovodně. 

Přívalové deště v obcích spláchnou chodníky i silnice a nepořádek pak ucpe kanalizaci. Další případná voda pak nemá kam odtéct. Srážky tak mohou rozvodnit i malé toky a zatopit níže položená místa. 

Přívalové deště přinášejí problémy na západě Evropy. 

Na nejméně šest mrtvých vzrostla v Bavorsku bilance nynějších povodní, záchranáři nalezli v Simbachu na hranicích s Rakouskem tělo 65letého muže. S odvoláním na policii o tom v noci na dnešek informovala agentura DPA. Záplavy si tak tento týden v celém Německu vyžádaly už přinejmenším deset obětí, několik dalších lidí je stále pohřešováno.

Německá meteorologická služba (DWD) i na dnešek předpovídá pro Bavorsko vydatné srážky, s deštěm ale musí počítat i další spolkové země. Bouřky a lijáky v noci zasáhly například Hamburk a pobřeží Baltského moře.

 

V Paříži se zastavilo metro, země vyhlásí kvůli povodním stav katastrofy

FOTOGALERIE: Ve Francii kvůli záplavám evakuovali tisíce lidí, Paříž je v pohotovosti!

Zprávy - další články

Doporučujeme