POČASÍ: Extrémní lijáky zasáhly Česko, déšť zvedá hladiny řek

29. června 2017·Zprávy·Redakce

V západní polovině Čech bude až do odpoledne vydatně a vytrvale pršet. Extrémní déšť v noci a ráno zasáhl Prahu a většinu Středočeského a Plzeňského kraje. Stoupají hladiny řek. Dopoledne byl vyhlášen druhý povodňový stupeň na Kocábě ve Štěchovicích, podle meteorologů hrozí v povodí Klabavy, Úslavy a na menších přítocích dolní Berounky a dolní Vltavy. Povodňová pohotovost platí až do pátečního rána v Praze, v okresech Beroun a Praha-západ ve Středočeském kraji a Plzeň-jih a Rokycany v Plzeňském kraji, informoval v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dopoledne meteorologové rozšířili varování před vydatným deštěm také pro Karlovarský kraj. Během dne se budou srážky přesouvat do Ústeckého a Libereckého kraje, hodně pršet má i v části Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Výstraha na vydatné až extrémní srážky platí pro západní polovinu Čech do dnešních 17:00.

V Praze, na jihozápadě Středočeského kraje a v sousedících okresech na východě Plzeňského kraje spadlo v noci a dopoledne 25 až 60 milimetrů, v pražském Radotíně dokonce více než 110 milimetrů vody. Do večera může místy spadnout dalších 20 až 60 milimetrů vody. Hrozí vyvracení stromů, lokální sesuvy půdy a vzestupy hladin. Odpoledne budou srážky od jihu slábnout a ustávat.

Kvůli vydatným srážkám se mohou dnes a v noci na pátek rozvodnit hladiny řek. Dopoledne už vyhlásili vodohospodáři druhý stupeň povodňové aktivity na Kocábě ve středočeských Štěchovicích, první stupeň povodňové aktivity platí i na Klabavě v Rokycanech a v Hrádku v Plzeňském kraji, vyplývá z informací na webu povodňové služby ČHMÚ.

Hasiči v Praze a Středočeském kraji evidují od rána zvýšený počet výjezdů, museli především čerpat vodu ze zatopených sklepů či suterénů domů.

Meteorologové rovněž upozorňují, že voda může podemlít silnice a mosty. Extrémní déšť dnes ráno například přerušil provoz na frekventované železniční trati mezi Prahou a Berounem, půda se sesula i na silnici u cementárny Radotín.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme