POČASÍ: I přes prudké ochlazení má být září teplotně nadprůměrné

31. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Po tropickém závěru letních prázdnin přijde z neděle na pondělí prudký zlom v počasí. Teploty, které o víkendu překročí mnohde 30 stupňů Celsia, spadnou o deset stupňů, někde bude jen 16 stupňů. Přesto má být září jako celek teplotně nadprůměrné. Pršet bude zhruba stejně, jaké bývá v tomto období zvykem. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové už dopoledne upozornili, že víkendová vedra přesahující tropické třicítky přeruší v neděli bouřky a citelné ochlazení, na východě mohou srážky přejít ve vytrvalejší déšť.

Předpokládáme, že období od 2. září do 29. září 2019 bude na našem území jako celek teplotně nadprůměrné. Po extrémně teplém posledním srpnovém týdnu nastane u nás začátkem září výrazný zlom v počasí. Průměrné týdenní teploty by se i tak měly v následujících týdnech pohybovat kolem hodnot běžných pro danou roční dobu, případně mohou být mírně nad dlouhodobými průměry,” uvedli meteorologové v měsíční prognóze.

Srážky se zřejmě nebudou vymykat dlouhodobému průměru, nejvíc by mělo pršet v příštím týdnu a v týdnu od 16. září.

Dlouhodobá průměrná teplota v nadcházejících čtyřech týdnech je 13,3 stupně Celsia. Nejchladnější zářijové dny zažili Češi v roce 1996, kdy teploměr vystoupal v průměru jen k deseti stupňům. Naopak nejtepleji bylo o tři roky později s průměrnou teplotou 16,7 stupně Celsia.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme