POČASÍ: Konec května bude výjimečně teplý, slibují meteorologové

26. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

 Vysoké teploty z právě končícího týdne budou pokračovat i v následujících dnech. Na konci května může být místy i kolem 30 stupňů Celsia. Začátkem června ale začnou teploty pozvolna klesat. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

“Období od 28. května do 24. června jako celek bude teplotně nadprůměrné,” předpokládají meteorologové. Po tropických vedrech na konci května podle nich přijde mírné ochlazení a teploty se v posledních dvou týdnech předpovídaného období dostanou k hodnotám běžným pro tuto část roku.

Srážkově by se následující čtyři neděle neměly vymykat z průměru. Déšť ale bude mít převážně lokální charakter. “Proto lze očekávat na našem území velké rozdíly v celkových úhrnech,” dodali meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 28. květnem a 24. červnem je 15,9 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2003, kdy průměr činil 19,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 13,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1974.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Zprávy - další články

Doporučujeme