POČASÍ: Na severu ČR bude v pátek vydatně sněžit, na jihu pršet

20. prosince 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto. (Zdroj: ČTK)

Sever a severovýchod České republiky může v pátek přechodně zasáhnout silné sněžení přecházející v déšť, při němž se tvoří ledovka. Na Moravě a ve Slezsku v pátek zesílí vítr. Na jihu Čech bude vydatně pršet a déšť spolu s táním sněhu rozvodní menší toky. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Toky v povodí Otavy, Blanice a Vltavy nad Lipnem podle meteorologů dosáhnou v noci na sobotu prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity. V sobotu by pak hladiny horních úseků řek už měly klesat.

Vedle toho v Moravskoslezském kraji a v některých okresech Olomouckého kraje by lidé měli do noci na sobotu počítat se silným větrem, který může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině a na horách až 110 kilometrů v hodině. Meteorologové v této souvislosti lidem radí zajistit okna, dveře a upevnit volně uložené předměty venku a při řízení auta maximální opatrnost.

Upozornění před silným sněžením meteorologové vydali pro celý Zlínský kraj a některé okresy Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Jihomoravského, Moravskoslezského a Oomouckého kraje a Vysočiny. V platnosti je od pátečního poledne do 20:00.

Zprávy - další články

Doporučujeme