Počet heren klesne do konce příštího roku na třetinu, hráči se budou muset registrovat

30. prosince 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Počet heren v Česku klesne za období od konce loňského roku do konce roku 2018 na třetinu, tedy ze 6100 zhruba na 2000. V rozhovoru s ČTK to řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Podle nového zákona o hazardu, který platí od začátku roku 2017, bude od začátku roku 2018 pro hráče na automatech povinná registrace. Z restaurací by měly automaty během příštího roku prakticky zmizet, uvedl náměstek.

“Letošní rok byl rokem internetu. Teď přichází druhá fáze, která je zákonem nastavená, jde jen o to ji administrativně dotáhnout. A to jsou kamenné pobočky. Měli jsme 6100 provozoven, teď jich máme 3800. Věřím, že do léta se jejich počet sníží na 2500, do konce příštího roku pak na 2000. Pro mě je zásadní, že z toho původního počtu provozoven půjdeme na třetinu,” uvedl Závodský, který ve funkci na konci prosince skončí.

Podle něj byly poslední licence s platností na jeden rok vydány počátkem letošního roku. “Cokoliv bude provozováno se starým povolením i po 1. lednu 2018, se musí přizpůsobit drtivé většině nástrojů nového zákona. To znamená například registrace hráčů nebo nutnost nabízet sebeomezující opatření pro hráče,” doplnil náměstek.

Podle něj během letošního roku nebyly povolovány automaty do restaurací a hospod a více než 80 procentům vyprší platnost povolení v lednu a únoru. “Po 1. březnu by mělo zůstat posledních 120 provozoven. A v roce 2019 už to budou jen jednotky hospod, kterým bude dobíhat desetileté povolení z roku 2009,” uvedl dále Závodský.

Od Nového roku nebude možná hra na automatech bez registrace. Při zřizování hráčského konta musí provozovatel zjistit a ověřit totožnost a věk hráčů a umožnit mu nastavit sebeomezující opatření. To jsou například nastavení maximální výše sázek, maximální výše čisté prohry nebo počet přihlášení za den nebo měsíc. Nový zákon také nařizuje povinnou přestávku po dvou hodinách hry. “Herny se navíc budou od tří do deseti hodin ráno muset zavírat. Nonstop provozy tak budou možné jenom u kasina, ale u heren už ne,” podotkl náměstek. Registrace bude povinná také při kurzovém sázení na pobočkách. Dosud se museli registrovat hráči jen při internetových sázkách.

Návrh zákona původně počítal s tím, že si každý hráč sebeomezující opatření musí nastavit, nakonec je to na jeho vůli. Ovšem provozovatel mu ho musí nabídnout. “Legislativní rada vlády tento bod ze zákona vyškrtla. A to je jedna z věcí, která mě na tom legislativním procesu hodně mrzí,” sdělil Závodský.

Původně měl být s účinností nového zákona o hazardu hotový také registr hráčů. Ten by znemožňoval hrát například lidem, kteří se již léčili ze závislosti. Měl by také zabránit tomu, aby hráli lidé na sociálních dávkách nebo v osobním bankrotu. “Je obrovská škoda, že to nefunguje. Zároveň ten tlak, aby to nefungovalo a provozovatelům nemohl někdo koukat pod prsty, byl extrémní,” řekl Závodský. Sdružení Občané proti hazardu považuje nefunkčnost registru za velký problém. “Je to podobné, jako když chcete někoho za trestný čin poslat do vězení, ale nemáte ho postavené,” uvedl dříve předseda sdružení Martin Svoboda.

Zakázka na registr hráčů měla podle Závodského původně dvě kritéria, určitý parametr kvality a cenu. “Ministr financí Andrej Babiš v létě 2016 rozhodl, že se to zredukuje jenom na cenu. A když se vyhodí jeden parametr, musí se zadávací dokumentace kompletně překopat. Pokud vše dobře půjde, tak by se to mohlo spustit v roce 2019,” dodal náměstek, který ve funkci na konci letošního roku končí. Sekce majetku státu, kterou Závodský řídil, by měla být přesunuta do odboru Daně a cla.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme