Počet obětí zemětřesení a cunami v Indonésii stoupl na 1234

2. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Bilance pátečního zemětřesení a cunami na indonéském ostrově Sulawesi vzrostla z 844 na 1234 mrtvých. Informoval o tom v úterý mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho, podle kterého bylo rovněž přes 800 lidí zraněno. Do řady míst postižených otřesy půdy se záchranáři stále ještě nedostali, takže existují obavy, že počet obětí dále poroste, píše agentura Reuters.

Páteční zemětřesení o síle 7,5 stupně vyvolalo přívalovou vlnu cunami, která v některých lokalitách dosáhla až šesti metrů a smetla pobřežní oblasti. Téměř všechny oběti pocházejí z města Palu, kde žije 380 tisíc lidí.

Obyvatelé hůře přístupných postižených oblastí, jako je například další velké město Donggala, si stěžují, že k nim stále nedorazila žádná humanitární pomoc. Místní představitelé z Donggaly uvedli, že město nutně potřebuje základní potraviny, pitnou vodu a palivo.

Otřesy půdy přitom v Indonésii neustávají. V úterý ráno zasáhlo jihovýchod souostroví zemětřesení o síle 6,3 stupně. Jeho epicentrum se nacházelo asi 1600 kilometrů jižně od od oblasti poznamenané pátečním zemětřesením. Škody po úterních otřesech zatím nejsou hlášeny.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme