Pokousání psem: 11 věcí, kterým se vyvarovat, aby to nepotkalo vaše dítě!

19. září 2016·Zprávy·Redakce

Pětiletý chlapec v neděli zemřel po útoku psa na Královéhradecku. K napadení dětí ze strany psů dochází poměrně často, proto vám poradíme, jak se podobným tragédiím vyvarovat.

Před časem uskutečnil Státní zdravotní ústav studii na vybraných pražských školách, podle které téměř 40 % žáků uvedlo, že do 12 let svého věku bylo pokousáno psem (často se jednalo o vlastního nebo známého psa), přičemž čtvrtina těchto zranění vyžadovala lékařské ošetření. Ve Spojených státech amerických má podobnou zkušenost každé druhé dítě stejné věkové skupiny.

I přátelský pes může kousnou

U dětí bývá častou příčinou poranění nebo pokousání psem jejich aktivní přístup – snaha získat, upoutat, vynutit si jejich pozornost, seznámit se se psem apod. Nemusí jít vždy o dráždění nebo dokonce pokus o týrání zvířete. Nenechte se mýlit příslovím: „Pes, který štěká, nekouše“. I přátelský pes může kousnout, když je udeřen, drážděn či je bez patřičné kontroly konfrontován se situací, která spouští jeho přirozené sociální chování.

PSALI JSME: Tragická smrt dítěte na Královéhradecku: Pes napadl a zabil pětiletého chlapce!

Vždy existuje nějaký důvod, proč pes dítěti něco udělá. Pes se vždy chová na základě pudu a podle toho řeší situaci. A pokud mu ta situace připadá jako ohrožení, tak zaútočí. Nikdy nevíte, co útoku předcházelo. Jestli třeba dítě nepíchalo psa větvičkami do očí v době, kdy se nedíváte. Každý pes je jiný a nikdy by žádné dítě nemělo chodit k cizímu psovi. I když je pes na vodítku, tak pes vás nezná a neví, co mu chcete udělat, cítí se ohrožený.

Pes a dítě: 11 bodů, které mějte na paměti

  • Nikdy nenechávejte dítě se psem o samotě a nedovolujte dítěti hrát se psem hry, které stimulují k agresivitě!
  • Pes, u kterého se již někdy projevilo agresivní chování vůči člověku, je nevhodný pro držení v rodině s dětmi.
  • Citlivě zvažte, zda vaše dítě příliš neprojevuje strach, obavu či respekt ze psů. Pokud ano, odložte pořízení psa.
  • Buďte obezřetní v situacích, které psu signalizují jeho nadřazenost (bránění určitého místa, potravy, hračky..)
  • Přestáváte-li chování psa zvládat a kontrolovat, vyhledejte pomoc u profesionálních cvičitelů či odborníků.
  • Bez svolení majitele a přítomnosti dospělého není vhodné, aby dítě hladilo cizího psa (před projevem jakékoli náklonnosti dítěte vůči psu by měl pes mít vždy možnost si dítě očichat).
  • Dítě by nemělo před neznámým psem utíkat, křičet.
  • Je vždy potřeba, aby si dítě hrálo se psem pouze za dozoru dospělé osoby.
  • Pes by neměl být rušen dítětem při spánku, krmení či péči o štěňata.
  •  Je-li dítě ohrožováno cizím psem, nemělo by se dívat psovi upřeně do očí, přímý pohled může vyprovokovat bezprostřední útok psa. Pokud je to jen možné, dítě by mělo zůstat v klidu a vyčkat, jestli se pes sám vzdálí.
  • Je-li dítě při útoku psa sraženo na zem, mělo by se stočit do klubíčka a chránit si pažemi hlavu (lokty směřují ke kolenům, sepnuté dlaně chrání temeno hlavy a zápěstí uši). 

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Zprávy - další články

Doporučujeme