Pokračování kauzy radarů ve Varnsdorfu: Vnitro se obrátí na Správní soud

7. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Ministerstvo vnitra se obrátí kvůli radarům na měření rychlosti ve Varnsdorfu na správní soud. V příštích dnech podá návrh na zrušení usnesení rady města Varnsdorfu z letošního 14. března, na jehož základě město uzavřelo opakovaně smlouvu s firmou Water Solar Technology (WTS) provozující radary. Podle názoru vnitra je firma ekonomicky zainteresovaná na počtu naměřených přestupků, když má dostávat 290 korun bez DPH za každý přestupek. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Mluvčí města Tomáš Secký ČTK řekl, že Varnsdorf nebude postup ministerstva komentovat. “Nedostali jsme žádný dopis, na který bychom mohli reagovat,” uvedl. Už dříve ale mluvčí města ČTK řekl, že WTC není na výběru pokut zainteresovaná a vybírá je městská policie.

Ministerstvu vnitra se nelíbí postup městské rady, která opakovaně uzavřela smlouvu na provozování radarů s WTS. Poslední, v pořadí třetí smlouvu, schválili radní 14. března s tím, že firmu vybrali na základě otevřeného výběrového řízení poté, co tu původní napadlo ministerstvo vnitra. Podle registru smluv ji město uzavřelo 9. dubna. Tedy v době, kdy mu od 4. března plynula 60denní lhůta, ve které mělo na základě výzvy ministerstva vnitra zjednat nápravu.

“Ministerstvo vnitra současně dne 10. dubna 2019 město Varnsdorf informovalo, že pokud uzavře nájemní smlouvu v avizovaném znění, přistoupí ministerstvo k uplatnění dozorových opatření vůči usnesením rady města ze dne 14. března 2019, kterými rada o uzavření této smlouvy rozhodla,” uvedl mluvčí ministerstva Krátoška.

Ministerstvo vnitra také vyzvalo město, aby jej v případě, že uzavře novou nájemní smlouvu, bezodkladně informovalo. “Popřípadě pokud město od uzavření nové nájemní smlouvy upustí, aby v termínu do 4. května 2019 sdělilo, jaké kroky bude město činit k nápravě napadených usnesení,” dodal Krátoška. To se ale podle něj nestalo.

Kvůli provozování radarů ve městě chtěla opozice na březnovém zasedání odvolat vedení města. Její návrh ale neuspěl.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme