Pokud Afghánistán ovládne Tálibán, bude z něj útočit, myslí si Zeman

12. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prezident Miloš Zeman varoval před vyjednáváním s Tálibánem za zády afghánské vlády. Pokud podle něj toto hnutí Afghánistán ovládne, vytvoří z něj teroristickou základnu, ze které bude útočit na euroatlantickou civilizaci. Zeman to řekl na Pražském hradě při oslavách výročí 20 let od vstupu České republiky, Polska a Maďarska do NATO.

Zeman připomněl, že dva roky po rozšíření NATO teroristé zaútočili v New Yorku, po kterém aliance v odvetě napadla hnutí Tálibán. “Jsem si vědom, že z války v Afghánistánu je mnoho lidí unaveno. Ale tehdy v roce 2001 jsem řekl, že s teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje,”poznamenal prezident.

Tygr vegetariánem

Nyní se podle něj “kdesi v Kataru” s Tálibánem jedná v naději, že se “z tygra stane vegetarián a už nebude vraždit”. “Ve skutečnosti tygr zůstane tygrem,”řekl.

Pokud podle něj NATO Tálibánu dovolí, aby Afghánistán ovládl, vytvoří z něj teroristickou základnu, ze které bude útočit na euroatlantickou civilizaci. “Chtěl bych před tím varovat,” řekl. Dodal, že jednání se konají “za zády afghánské vlády”. Poukázal na podobnost s mnichovskou dohodou.

Zeman zároveň připomněl 14 českých vojáků, kteří v Afghánistánu padli. “Jsme povinní nezpronevěřit se jejich památce. Právě proto jsem přesvědčen a opakuji to po 18 letech znovu. S teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje,” řekl Zeman.

Rok 1968

Český prezident zároveň na Pražském hradě vzpomínal na své pocity při vstupu České republiky do NATO. Připomněl události z roku 1968, kdy podle něj existovala naděje na změnu. “O to brutálnější bylo její potlačení, o to větší bylo zklamání,”řekl Zeman.

Bylo to podle něj i zklamání z tehdejších československých elit, které kapitulovaly nejenom v Moskvě ale i později. Zeman řekl, že když vstupoval v Bruselu do zasedací síně NATO, pomyslel si, že podobné události se už opakovat nebudou. “Nejenom ta agrese vůči našemu státu, ale i ta kapitulace. Že už nebude příležitost pro domácí kolaboranty, aby zradili,” dodal.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme