Assange zůstane ve vazbě. Pokud mu bude v USA hrozit trest smrti, Británie jej nevydá

11. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Julian Assange. Foto: ČTK

Británie nevydá Juliana Assange do USA, pokud mu tam bude hrozit trest smrti, řekl podle agentury Reuters náměstek britského ministra zahraničí Alan Duncan. Zakladatele WikiLeaks ve čtvrtek zatkla britská policie. Sedm let se skrýval na ekvádorské ambasádě v Londýně, aby se vyhnul vydání do Švédska kvůli obvinění ze znásilnění. Na zastupitelský úřad policisty pozval ekvádorský velvyslanec poté, co jihoamerická země Assangeovi odebrala azyl. Zatčení uvítala britská premiérka Theresa Mayová. Soud v Londýně zároveň shledal Assange vinným z porušení podmínek kauce v souvislosti s obviněním ze znásilnění ve Švédsku. Do dalšího soudního stání 2. května zůstane ve vazbě, uvedl server Sky News. Assangeovi hrozí podle agentur maximálně 12 měsíců vězení. Assange vinu odmítá.

Taková je naše obecná politika ve všech případech, a tak se vztahuje i na Juliana Assange. Nebude vydán, pokud mu bude hrozit trest smrti,” řekl Duncan televizi SkyNews. Duncan ještě se zástupci USA o případném vydání nemluvil, napsala agentura Reuters.

Londýnská policie uvedla, že Assange zatkla na základě žádosti o vydání do Spojených států a porušení podmínek kauce v Británii. Zakladatel WikiLeaks se na ekvádorskou ambasádu uchýlil v momentě, kdy mu hrozilo vydání do Švédska kvůli podezření ze znásilnění. V tu dobu byl propuštěn na kauci.

Toto ukazuje, že ve Spojeném království si jsou všichni před zákonem rovni,” řekla ve čtvrtek v Dolní sněmovně o zatčení premiérka Mayová.

Švédská prokuratura v roce 2017 sice případ odložila, ale stále mu hrozil postih za to, že se vyhýbal soudu. Zároveň čelí hrozbě vydání do Spojených států, kde mu hrozí stíhání za zveřejnění diplomatických dokumentů o válce v Iráku a Afghánistánu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme