Pokud se vám tu nelíbí, můžete odejít, vzkazuje Trump nespokojeným občanům

16. července 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Donald Trump (Foto: Shutterstock.com)

Americký prezident Donald Trump v úterý dalšími tweety pokračoval v urážkách čtyř členek Sněmovny reprezentantů. Zopakoval, že kdo USA nenávidí a není tam šťastný, může odejít. Podle něj tyto ženy pokračují v šíření "nejodpornějších a nejnechutnějších věcí", jaké kdy členové Sněmovny reprezentantů nebo Senátu řekli. V minulých dnech doporučil těmto kritičkám své politiky, aby z USA odjely do zemí svého původu, když se jim ve Spojených státech nelíbí. Všechny čtyři ženy považují Trumpovy výroky za snahu odvrátit pozornost od prezidentovy chybné politiky a chaosu v Bílém domě.

Naše země je Svobodná, Krásná a Velmi Úspěšná. Pokud naši zemi nenávidíte nebo jste tady nešťastní, můžete odejít!” napsal v úterý Trump.

Ty demokratické kongresmanky chrlí nejodpornější, nenávistné a nejhnusnější věci, jaké kdy politik ve Sněmovně nebo v Senátu řekl. A přesto mají stále volný vstup a jsou vítány Demokratickou stranou,” napsal Trump v úterním tweetu. Tvrdí v něm rovněž, že tyto ženy jsou protiizraelsky zaměřené, podporují terorismus a veřejně pronášejí sprostá slova. A takoví demokraté kandidují do Kongresu, dodává prezident. “Proč Sněmovna nehlasuje, aby odsoudila tyto špinavé a nenávistné věci, jaké ony řekly? Protože jsou to radikální levičáci a demokraté mají strach to s nimi vyřídit,” poznamenal Trump.

Černoška Ayanna Pressleyová, Alexandria Ocasiová-Cortezová s portorickými kořeny, Ilhana Omarová, která je původem ze Somálska, a Rashida Tlaibová, jež má rodinu v Palestině, Američanům v pondělí vzkázaly, aby se nedali Trumpovými slovy zmýlit, protože jejich účelem je odvrátit pozornost od skutečných problémů.

Zmínka o protiizraelském zaměření může souviset s Omarovou, která letos řekla, že členové Kongresu podporují Izrael kvůli penězům. Prohlásila také, že má chuť se smát, když se o Izraeli mluví jako o demokracii. Později se ale omluvila.

Izraelské ministerstvo zahraničí na Trumpovy výroky nereagovalo. Syn premiéra Benjamina Netanjahua Jair ale ocenil, že Trump požaduje od žen omluvu Izraeli. Na twitteru napsal: “Děkuji vám velice. Jste nejlepší přítel, jakého kdy židovský národ v Bílém domě měl.”

Bývalý viceprezident a nynější uchazeč o post prezidenta z řad demokratů Joe Biden si myslí, že zatím žádný z amerických prezidentů nebyl tak otevřeně rasistický jako Trump.

Poradce Trumpova předchůdce David Axelrod řekl, že Trumpova taktika je zřejmá – poškodit demokraty. Vyhraněnými výroky je totiž chce přimět, aby se čtveřice zastali, čímž je pak všechny hodí do jednoho levičáckého pytle. “Je to chladný a cynický kalkul,” řekl Axelrod.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme