Policie bude v období Vánoc opět ve střehu

29. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Policie chystá v období adventu a vánočních svátků obdobná bezpečnostní opatření jako v předchozích letech. Více policistů v ulicích uvidí lidé již od soboty. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Bezpečnostních opatření se zúčastní stovky policistů denně, podle potřeby budou vybaveni dlouhými zbraněmi.

V pondělí proběhlo jednání na úřadu vlády, proběhl výbor pro zpravodajskou činnost, kde byli přítomni všichni tři ředitelé našich tajných služeb. Všichni tři nám sdělili, že nemají žádné konkrétní poznatky či informace, že by České republice hrozil bezprostředně nějaký útok nebo nějaké riziko, nicméně i z jednání tohoto výboru vzešlo doporučení, aby policie přijala stejná opatření k zajištění bezpečnosti, jaká okolo Vánoc probíhají v naší zemi už poslední dva roky,” řekl Hamáček.

Zvýšená bezpečnostní opatření začnou podle ministra v sobotu 1. prosince a skončí 9. ledna příštího roku. “Budou se týkat vybraných míst a akcí po celé republice, speciálně míst s vyšší koncentrací osob, jako jsou vánoční trhy, veřejné koncerty, budou se týkat i lokalit, jako jsou letiště, nádraží i metro,” upřesnil Hamáček.

Policie podle Vondráška intenzivně jedná se samosprávami. “Už v tuto chvíli vám mohu říct, že opět budou využity technické prostředky, které zvýší bezpečnost, a to nejen v Praze, na Václavském náměstí, Staroměstském náměstí a náměstí Republiky, ale třeba v Brně na Moravském náměstí, v Budějovicích, Olomouci, Prostějově, ale i v dalších městech,” řekl náměstek.

Vondrášek zdůraznil, že opatření mají preventivní charakter. Připomněl také, že od března 2016 platí v ČR první stupeň ohrožení terorismem. V současné době podle něj policie eviduje přibližně 600 takzvaných měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a mohla by se stát terčem například teroristického útoku. Náměstek řekl, že před dvěma lety byla zřízena pro provozovatele měkkých cílů linka, kde jim policisté poradí s tím, jak předcházet případnému ohrožení.

Opatření se podle něj dotknou i vnější hranice České republiky. Policie bude například provádět namátkové kontroly schengenských letů.

Vondrášek také varoval, že před Vánoci se zvyšuje počet kapesních krádeží, častější jsou i internetové podvody a podvody na seniorech.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme