Policie identifikovala tři atentátníky z Paříže! Teď pátrá po uprchlém

15. listopadu 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Tři z atentátníků, kteří útočili v pátek v Paříži, byli Francouzi a dva z nich žili v Bruselu. Vyplývá to z vyšetřování útoků, při kterých přišlo o život 129 lidí. Všichni tři atentátníci byli mezi sedmi útočníky, kteří při akci zemřeli. Podrobnosti najdete uvnitř článku.

Francouzští vyšetřovatelé zatím identifikovali tři sebevražedné útočníky. Jedním z nich je Omar Ismail Mostefai a dalším je podle agentury AFP zatím nejmenovaný Francouz či Belgičan, jenž stejně jako Motefai útočil v koncertním sále Bataclan. Francouzská policie mezitím vyhlásila pátrání po údajném komplici teroristů, 26letém bruselském rodákovi Salahu Abdeslamovi a zveřejnila jeho fotografii.

Podle belgických zdrojů bude útoky vyšetřovat společný francouzsko-belgický tým a francouzští vyšetřovatelé už dorazili do Bruselu. Jeden z útočníků žil v bruselské čtvrti Molenbeek považované za centrum náboženských extremistů, kteří se připojují k radikálům v Sýrii.

Ve Francii bylo zadrženo sedm osob z Mostefaiova okolí, v Belgii bylo zadrženo rovněž sedm lidí. Devětadvacetiletý Mostefai byl identifikován podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan. Ve Francii bylo zadrženo sedm osob z jeho okolí. Mezi nimi jsou jeho otec a bratr a zatím neidentifikovaná žena. Starší bratr identifikovaného útočníka se na policii přihlásil dobrovolně, rodina se distancuje jak od činu, tak od Mostefaie. Ze sobotního vyjádření pařížského prokurátora lze dovodit, že Mostefai měl dlouhodobě problémy se zákonem. V trestním rejstříku má osm záznamů z let 2004 až 2010, nikdy ale nebyl ve vězení.

Našla se nejméně dvě auta atentátníků. Ve voze Seat Leonu, který byl nalezen dnes na pařížském předměstí Montreuil, byly tři automatické zbraně a plné i vyprázdněné zásobníky. Další vůz Volkswagen Polo zůstal zaparkovaný před sálem Bataclan.

Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že prvořadým úkolem policie je nyní identifikovat i ostatní atentátníky. Kolik jich přesně bylo, není jasné. Policie předpokládá, že útočili ve třech skupinách a že jedné se možná podařilo uprchnout. Sleduje se hlavně belgická stopa, protože automobily byly zapůjčeny v Belgii.

Ve voze Seat Leonu, který byl nalezen dnes na pařížském předměstí Montreuil, byly tři automatické zbraně a plné i vyprázdněné zásobníky. (Foto Europe 1/AFP)

Útěk do Belgie

V autě z Montreuil byla zřejmě jedna útočící skupina, která v pátek střílela do hostů v kavárnách a restauracích. Vyšetřovatelé se domnívají, že tato skupina po útocích vyjela z Paříže. Opuštěný automobil také znamená, že atentátníci si zřejmě auto vyměnili a pokračovali v útěku, možná do Belgie.

V Molenbeeku bylo podle starostky čtvrti Françoise Schepmansové zadrženo pět lidí. Jeden z nich je bratr muže, který vypůjčil auto, které atentátníci nechali před Bataclanem. “Tento muž je znám, protože se snažil odjet do Sýrie. Policie ho zná také v souvislosti s drogami a držením zbraní a pátrá po něm,” řekla starostka.

Francouzská policie vyhlásila pátrání po podezřelém Salahu Abdeslamovi. Podle policie se narodil v roce 1989 v Bruselu. Policie žádá občany o pomoc, varuje, že muž je nebezpečný a nabádá, aby se lidé proti němu nesnažili zasáhnout sami. Podle médií jde zjevně právě o třetího z francouzských bratrů pocházejících z Bruselu.

Srbské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že osoba, která se prokazovala nalezeným pasem, dorazila 7. října do Srbska přechodem Preševo na hranici s Makedonií a požádala o azyl. Jde prý o tutéž osobu zaregistrovanou 3. října v Řecku a podle ministerstva nešlo o člověka hledaného Interpolem.

Na stadionu byl nalezen také egyptský pas a spekulovalo se, že mohl patřit dalšímu atentátníkovi. Egyptský velvyslanec v Paříži ale řekl, že patřil jedné z obětí. Byl to prý fotbalový fanoušek, který byl při útoku těžce zraněn.

Z Německa přišla zpráva, že Černohorec zatčený v Bavorsku s výbušninami a zbraněmi v autě nechce spolupracovat s vyšetřovateli. Měl v autě také jednu pařížskou adresu, ale k tomu řekl, že se tam chystal navštívit Eiffelovu věž. Ke zbraním stejně jako i k útokům odmítl vypovídat.

Francouzská policie vyhlásila pátrání po podezřelém Salahu Abdeslamovi. 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme