Policie se bude zabývat tvrzením Babišova syna o únosu

13. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Policisté začnou prošetřovat tvrzení syna premiéra Andreje Babiše mladšího o tom, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Kriminalisté osloví také novináře serveru Seznam Zprávy, v jejichž reportáži informace zazněly. Policie to uvedla na twitteru. Babišův syn v pořadu prohlásil, že jeho otec chtěl, aby kvůli trestní kauze zmizel z Česka.

“Policie ČR se informacemi uvedenými ve včerejším (pondělním) dílu pořadu Zvláštní vyšetřování v TV Seznam důkladně zabývá a vyhodnocuje jejich relevantnost. Kontaktovat proto bude samozřejmě i autory reportáže,” uvedli policisté. Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na synova slova řekl, že je jeho syn psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem.

Na závažnou duševní poruchu se od počátku trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo odvolával podle serveru iROZHLAS.cz i sám Andrej Babiš mladší. Stejně jako jeho sestra Adriana Bobeková poslal policii ještě před obviněním lékařskou zprávu, která má jeho nepříznivý duševní stav dokládat. Svým duševním zdravím pak obě Babišovy děti argumentovaly při stížnostech proti zahájení trestního stíhání.

Ani jednomu z potomků současného premiéra však detektivové neuvěřili, a nakonec je obvinili. V usnesení o zahájení trestního stíhání kriminalisté uvedli, že Babiš mladší i Bobeková vykonávali náročná povolání, která by s duševními poruchami stěží zvládali, uvedl iROZHLAS.cz.

Za policisty se pak podle serveru postavil i dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. “V tomto směru byl postup policistů správný, když zahájili trestní stíhání a následně přibrali znalce z oboru psychiatrie k vyšetření jejich duševního stavu. V případě, že závěrem bude zjištění, že obvinění trpí duševní chorobou trvale znemožňující chápat smysl trestního stíhání, bude na místě ho zastavit,” ocitoval server Šarocha. Státní zástupce připustil, že zvažuje rozdělení kauzy. Stále se totiž nepodařilo vyslechnout všechny obviněné.

Babiš mladší řekl serveru, že k farmě, kvůli níž čelí jak on, tak premiér obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje.

V minulosti se údajně kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO. Její posudek měl podle médií pomoct Andreji Babišovi mladšímu, aby se vyhnul trestnímu stíhání.

Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym, který anektovalo Rusko. Protopopova se podle svých slov bál, a proto oznámil české policii, že byl unesen.

Policie se podle předchozích zpráv serverů Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením zabývala, ale neodhalila žádné protiprávní jednání. Babišův syn nyní žije ve Švýcarsku a má i tamní občanství.

Premiér Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme