Pomoc pro pacienty s migrénou. Na trhu je nový lék, jedná se o úhradě

9. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Pacientům s migrénou mají pomoct nové léky na trhu. Testovaly se v klinických studiích, kterých se účastnila I. neurologická klinika Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a Lékařská Fakulta Masarykovy univerzity. Lék stojí měsíčně 14.000 korun a jedná se s pojišťovnami, aby se výrazně snížil doplatek pro pacienty. ČTK to v pátek řekla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Podle ní by zpočátku měli pacienti dostat předpis v centrech pro léčbu bolesti hlavy, takové centrum má i nemocnice.

Lék nazvaný Aimovig se podle Veselé podává injekčním roztokem jednou za čtyři týdny a lze ho užívat dlouhodobě. Sloužit má zatím pacientům, kteří mají problémy nejméně čtyřikrát do měsíce a nezabraly jim jiné léky.

Širšímu uplatnění nových léků zatím brání vysoká cena a nutnost uhradit si předepisovaný lék prakticky v plné výši. Jedná se ale s pojišťovnami. Výsledkem by mělo být zásadní snížení doplatku pro pacienta,” uvedl přednosta kliniky Milan Brázdil. Nyní je k dispozici lék v síle 70 miligramů, následně by měl být k dispozici o síle 140 miligramů. Lék je pro pacienty starší 18 let, není pro děti a mladistvé ani pro těhotné a kojící ženy.

Podle Pavla Řehulky z brněnského centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy jsou bolesti hlavy častou obtíží a potkává se s ní velké množství lidí. “Pokud jsou spojené s nějakou příčinou jako vysoký tlak nebo úraz, jsou označované jako sekundární. Kromě toho ale existuje skupina bolestí označovaná jako primární. Nejčastějším a typickým představitelem je migréna, kterou trpí asi deset procent populace,” podotkl Řehulka.

Podle Veselé bývá někdy intenzita bolesti ochromující. “Léčba migrény zahrnuje především léčbu akutního záchvatu, ale pokud nemocný trpí těžkými záchvaty, je vhodné přistoupit k použití léků zvaných profylaktické. Mohou vést ke snížení frekvence a tíže bolesti a ke snížení spotřeby akutní medikace,” uvedla Veselá.

Podle ní vznikly už před 25 lety léky určené k léčbě záchvatů migrény, ale stále zůstává určitá skupiny lidí, u nichž přetrvávají záchvaty s řadou doprovodných příznaků jako například zvracení. “Může nastat to, že původní léky ztratí efekt nebo nebudou dostatečné,” dodala Veselá.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme