Pomůže Česko syrským sirotkům? Máme seznam 50 rodin, které chtějí děti přijmout, tvrdí iniciativa

18. září 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Premiér Andrej Babiš důrazně odmítá dát domov 50 syrským sirotkům v Česku, ačkoli prozatimní ministr zahraničních věcí a předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že země by se dokázala o děti postarat. Iniciativa Češi pomáhají navíc uvedla, že má k dispozici seznam 50 rodin, které syrským dětem nabízí pomoc.

Za přijetí sirotků do ČR bojuje i europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která se však chce dle Babišových slov pouze zviditelnit. “Paní Šojdrová se chtěla zviditelnit, i její vlastní strana ji v tom nepodpořila. Ona navštívila nějaký ostrov a přišla s tou myšlenkou. Myslím, že vychází z věcí, které možná nejsou reálné,” řekl premiér v pondělí novinářům po jednání české a slovenské vlády s tím, že dětem by se mělo pomáhat tam, kde se narodily a žijí.

Předseda sociální demokracie i přes zamítavé stanovisko premiéra Babiše uvedl, že až bude konkrétní návrh na stole, bude možné se o otázce přijetí osiřelých dětí bavit.

V reakci na premiérovo vystoupení vydala iniciativa Češi pomáhají na svých facebookových stránkách prohlášení, ve kterém deklarují, že mají k dispozici seznam 50 rodin, které jsou ochotné se o syrské děti postarat. “Disponujeme seznamem více než 50 rodin, které projevily ochotu přijmout syrské děti mezi sebe. Další lidé nabízejí jinou formu podpory (výlety, svátky, doučování, odbornou psychologickou pomoc…),” uvedla iniciativa.

Ve vyjádření se uskupení pozastavilo i nad tím, že ministr vnitra a zastupující ministr zahraničních věcí Jan Hamáček přijetí syrských dětí podpořil či přinejmenším nevyloučil. “Jediné, co chybí, je politické rozhodnutí, na jehož základě by se Česká republika mohla postarat o “dvě třídy” dětí utíkajících před válkou,” stojí v prohlášení.

Bohatá a sebevědomá země se silnou tradicí pomoci slabým a bezmocným by něco takového měla dokázat,” je přesvědčená iniciativa Češi pomáhají.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme