Poslední den! V úterý vyprší lhůta na podávání přihlášek do prezidentských voleb

7. listopadu 2017·Zprávy·Redakce

Pražský hrad

Kandidáti na prezidenta republiky mají čas do úterního odpoledne na přihlášení se do voleb. Dosud se do klání o novou hlavu státu zaregistrovalo 12 uchazečů. Většinu z nich do voleb mají pustit podpisy poslanců a senátorů, tři nominaci podali s podporou občanské petice. Další tři uchazeči o Pražský hrad ke kandidatuře nedoložili podpisy politické ani občanské.

Zájem o účast ve volbách projevily více než dvě desítky kandidátů. Část z nich už svůj boj o Hrad vzdala. Další stále věří tomu, že se jim podaří získat na poslední chvíli podpisy poslanců nebo senátorů. Svou kandidaturu by měl dnes přijít odevzdat na ministerstvo vnitra bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, který si zajistil senátorské podpisy. Podle informací ČTK by na úřad měli dorazit i další zájemci o Pražský hrad. Zda i oni naplní zákonné předpoklady, ale není jasné.

Kdo splnil všechny požadavky a bude se moci zúčastnit voleb, ministerstvo vnitra oznámí 24. listopadu. Mezi favority voleb patří současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař a podnikatel Michal Horáček. Všichni oznámili dostatek občanských podpisů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme