Poslední přání rodičů smrtelně nemocného chlapce: Chceme, aby zemřel doma. Soud rozhodne ve středu

25. července 2017·Zprávy·Redakce

Britští rodiče nevyléčitelně nemocného jedenáctiměsíčního Charlieho Garda se dnes obrátili na soud se žádostí, aby synovi umožnil zemřít doma. Jejich právník přitom obvinil nemocnici, kde je chlapec ošetřován, že klade překážky ke splnění tohoto "posledního přání" rodičů, napsala agentura AP. Verdikt se očekává ve středu.

Charlieho rodiče Chris Gard a Connie Yatesová v pondělí vzdali dlouhodobou snahu o využití experimentální léčby k záchraně svého potomka. Současně s tím dali najevo, že se chtějí s lékaři dohodnout, jak by jejich synovi mohlo být umožněno zemřít doma.

Advokát rodičů Grant Armstrong dnes podle médií soudci řekl, že jeho klienti s nemocnicí hovořili o Charlieho převozu domů, ale že zdravotnické zařízení klade překážky.

Nemocnice, Great Ormond Street Hospital, tvrdí, že by přání rodičů ráda splnila, ale poskytnutí intenzivní péče Charliemu mimo zdravotnické zařízení není jednoduché.

Soudce Nicholas Francis podle stanice BBC uvedl, že nemocnice jako kompromisní řešení navrhla přemístit chlapce do hospice. Poznamenal také, že “jde o problémy, které volají po vyřešení”. Dnes už nicméně žádné rozhodnutí nepadne, protože soudce jednání odročil na středu. Dal přitom najevo, že rozhodnutí zřejmě vynese téhož dne odpoledne.

Charlie trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání, což se projevuje postupným ochabováním svalstva a poškozením mozku; rodina v pondělí oznámila, že podle zevrubných testů chlapcovo tělo vykazuje nezvratná poškození a že na jakoukoli pomoc je už pozdě.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme