Povinná maturita z matematiky je nutná, říká ministryně Valachová. ANKETA

8. března 2017·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shuteterstock)

Zavedení povinné maturity z matematiky i z cizího jazyka je nutný standard. Studenti budou tyto znalosti potřebovat k úspěchu na trhu práce, řekla novinářům ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) po schválení novely školského zákona v Senátu. Senátoři nezrušili zavedení povinné maturity z matematiky, i když to doporučoval senátní školský výbor.

“Na konci středoškolského vzdělávání by opravdu měla být ta triáda jazyků, to znamená mateřského jazyka, cizího jazyka a přírodovědného jazyka, kterým je právě matematika. Jsem přesvědčena o tom, že tento standard vzdělání studenti budou potřebovat v budoucnosti ještě více než nyní pro úspěch na trhu práce ale také v životě,” řekla ministryně. Na gymnáziích má povinná maturita z matematiky začít v roce 2021, na odborných školách o rok později.

[totalpoll id=”168097″]

Dosud studenti povinně maturovali z češtiny a mohli si vybírat, zda si jako druhý povinný předmět zvolí cizí jazyk nebo matematiku. Podle Valachové současný systém nevyžadoval dostatečné znalosti od studentů. “Velmi často v minulosti si studenti volili matematiku ne proto, že by ji měli rádi, ale protože cizí jazyk ovládají ještě méně,” řekla.

Podle ní se musí úroveň znalostí středoškoláků v příštích čtyřech letech zvýšit. Ministerstvo dělá kroky proto, aby se změnil způsob vzdělávání v matematice i v cizích jazycích, dodala.

Novela školského zákona umožní změnit systém financování škol tak, aby k nim byl spravedlivý bez ohledu na to, kolik studentů je navštěvuje, řekla dále. Zároveň zákon podle ní zajistí, že ředitelé budou moct lépe předvídat, s jakým množstvím peněz mohou počítat.

Novelu zákona musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman. Valachovádnes vyjádřila přesvědčení, že tak Zeman učiní.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme