Požár v Řecku si oficiálně vyžádal 74 obětí a ustupuje

25. července 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Nejméně 74 mrtvých si podle dosavadních úředních údajů vyžádal v centrálním Řecku lesní požár, který severovýchodně od metropole Atén pronikl do obytné zástavby. Ohnivá fronta, která ze svahů pohoří Pendeli sešla až k pobřežním letoviskům na východním pobřeží Attiky, je díky nasazení stovek hasičů i příznivějším povětrnostním podmínkám na ústupu. Řecký premiér Alexis Tsipras vyhlásil na památku obětí třídenní národní smutek.

Zhruba stovka lidí je nezvěstná. V nemocnicích bylo hospitalizováno 164 dospělých a 23 dětí. Mnoho obětí, které jsou převáženy do městské márnice na okraji Atén, nebylo dosud identifikováno. Řada z nich tedy může patřit k pohřešovaným. Mezi zraněnými s různými stupni popálení, kteří byli ošetřeni v šesti nemocnicích, je deset v kritickém stavu. Jednou z nejmladších obětí se stalo teprve půlroční dítě, které se udusilo kouřem. Plameny sežehly přes tisícovku obytných stavení i desítky aut.

Česká konzulka v Aténách Světoslava Danešová sdělila ČTK, že řecké úřady nepotvrdily, že by mezi hospitalizovanými v důsledku požárů byli i čeští občané.

Před ohněm lidé často prchali na pláže a skalnaté pobřeží. Odtud je zachraňovali na svých lodích rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté s nafukovacími čluny. Přes moře se z postižených oblastí podařilo evakuovat nejméně 700 lidí.

Požárníkům se daří likvidovat požáry i na dalších místech, zejména 50 kilometrů západně od Atén, kde v oblasti města Kineta napáchal oheň rozsáhlé hmotné škody. Lidi se ale podařilo evakuovat včas, takže tam nejsou hlášeni ani žádní zranění. Výjimkou je hasič, kterého při evakuaci jedné rodiny pokousal pes.

Požár zkomplikoval dovolenou 80 až 90 českým turistům, kteří bydlí v oblasti Attiky v hotelu Kinetta Beach. Marketingový ředitel cestovní kanceláře CK Exim tours Stanislav Zíma ČTK řekl, že v hotelu v pondělí večer vypadla elektřina a nepodařilo se okamžitě spustit náhradní zdroj. Ohněm hotel zasažen nebyl. Nepříjemný ale podle Zímy mohl být pro dovolenkáře dým, který se zvedá kvůli hašení požárů z letadel. Zíma upozornil, že Řekové v pondělí odpoledne uzavřeli hlavní silnici, která vede kolem pobřeží. Provoz aut už byl ale obnoven, protože požáry v blízkosti hotelu už jsou pod kontrolou.

“Mluvčí požární služby Atén uvedla, že požáry v turistické oblasti Kineta, Mati, v okolí Rafiny a v Pendeli jsou na ústupu a v tuto chvíli je mají požárníci pod kontrolou,” sdělila Danešová.

S odvoláním na informace od krizové skupiny řeckého ministerstva zahraničí dále řekla, že byli zraněni čtyři cizinci: Albánec, Bulhar, Brit a Ir. Podle agentury PAP jsou mezi mrtvými dva Poláci, matka se synem. Řecký úřad civilní ochrany informoval, že celkem bylo raněno 156 osob.

Zprávy - další články

Doporučujeme