Pozor, na co klikáte! Facebookem se šíří podezřelá zpráva, která napadá profily

22. listopadu 2016·Zprávy·Redakce

Dostali jste od facebookového přítele zprávu z fotkou, která má příponu SVG? Hlavně ji neotevírejte! O žádnou fotku totiž nejde, je to škodlivý skript, který se šíří bez vědomí uživatelů.

Od víkendu se na Facebooku jako lavina šíří podezřelá zpráva s fotkou s názvem photo_***.svg. Neklikejte na ni! Váš přítel o zprávě nejspíš ani neví, ale protože ji sám od někoho dostal a otevřel, rozesílá se celému jeho seznamu přátel.

Jde o škodlivý skript, který chce do vašeho počítače, tabletu nebo mobilu dostat zákeřný malware (program určený ke vniknutí do nebo poškození počítačového systému – pozn.red.).

“Dostala jsem fotku přes Messenger, tak jsem ji otevřela. Otevřela se mi stránka YouTube, ale s divnou grafikou, zavřela jsem ji a neřešila to. Pak mi ale kamarádi začali psát, že jim zprávu rozesílám i já. Asi po hodině mi začala chodit zpět od těch, co ji také otevřeli,” líčí pro Frekvenci 1 paní Lucie.

Když na “fotku” kliknete z počítače, odkáže vás na stránku, která působí jako kopie YouTube a vnutí vám instalaci doplňku do prohlížeče. Nic neinstalujte, vymažte cookies, změňte heslo na Facebooku, odhlaste se a zkontrolujte počítač antivirovým programem. V mobilu či tabletu zkontrolujte aplikace a neznámé odinstalujte.

FOTO: Reprofoto Facebook

Autor: Anna Netušilová

Zprávy - další články

Doporučujeme