Praha nabídla Gottově rodině nasvícení Petřínské rozhledny

6. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Praha nabídla rodině zesnulého zpěváka Karla Gotta, že by příští týden při letošním ročníku Signal Festivalu nasvítila na jeho počest zlatou barvou Petřínskou rozhlednu. V pořadu Partie televize Prima to v neděli řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Hlavnímu městu se scházejí návrhy, jaká místa by se měla po Gottovi v Praze jmenovat, místopisná komise vytipuje návrhy, které poté předloží rodině, dodal Hřib.

Letošní ročník Signal Festivalu, který nabídne videomapping či světelné umělecké instalace, se koná od 10. do 13. října. S Gottem se bude veřejnost loučit v pátek 11. října, o den později se koná v katedrále svatého Víta zádušní mše pro vybrané hosty. “My jsme nabídli rodině, že bychom na památku Karla Gotta v čase festivalu rozsvítili Petřínskou rozhlednu zlatou barvou, momentálně čekáme na odpověď,” uvedl Hřib.

Magistrát podle něj shromažďuje návrhy městských částí, jaká místa či objekty v Praze by mohly nést Gottovo jméno. “Mělo by to být něco, co bude mít nějakou vazbu k hudbě, zpěvu či Praze 5, kde Karel Gott žil,” řekl primátor. Vybrané nápady místopisná komise předloží Gottově rodině a následně o nich bude na říjnovém zasedání jednat. Na základě doporučení magistrátní odbor zpracuje materiál, který bude předložen radě města.

Gott nedostane od Hřiba čestné pražské občanství. “Bohužel čestné občanství v Praze nelze v tuto chvíli udělovat in memoriam. Musela by se měnit vyhláška a to by mi přišlo nedůstojné,” míní Hřib. Gott zemřel v úterý 1. října po těžké nemoci, bylo mu 80 let.

Zprávy - další články

Doporučujeme