Před osmi lety zemřely Monika (†36) a Klárka (†8). Obhájci Kramného si stěžují na protiprávní manipulaci s důkazy

30. července 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová

Petr Kramný u soudu dostal 28 let. Foto: ČTK

Případ rodiny Kramných sledovala před osmi lety napjatě celá republika. Záhadná smrt Moniky (†36) a Klárky (†8) v Egyptě vyvolala mnoho otázek a dlouho na ně nebyly jasné odpovědi. Nakonec ale soud za jejich vraždu odsoudil jejich manžela a otce Petra Kramného. Jeho právnička se ho stále snaží dostat z vězení.

Jméno Petra Kramného se v roce 2013 pravidelně objevovalo snad ve všech médiích. Když 30. 7. 2013 zemřely v Egyptě za záhadných okolností jeho žena Monika a dcera Klárka, národ s mužem, který zdánlivě přišel o všechno, nejprve sympatizoval. Pak se ale začaly objevovat teorie o tom, že za smrtí svých nejbližších stojí ve skutečnosti on.

“Za dobu své praxe jsem se často setkávala s pachateli závažné násilné trestné činnosti a sama pro sebe jsem vypozorovala, že pokud nejde o vraždu z vášně, ale o vraždu s rozmyslem, mívají často mnoho společných rysů. Bývají sami do sebe zahledění, nedokáží nijak skrýt svůj narcismus, litují především sami sebe, jinak mají problém s empatií, často ji ani nedokáží přesvědčivě zahrát,” uvedla tehdy pro eXtra.cz právnička Klára Long Slámová, která u soudu zastupovala rodinu Moniky. O vině Kramného byla na základě jeho chování přesvědčená již od první chvíle.

Podivné vyšetřování

Mnoho lidí ale dlouho stálo na straně manžela a otce zemřelých. Napomohl tomu i fakt, že se nejprve spekulovalo, že je otrávil a později přišli vyšetřovatelé zase s verzí, že je zabil elektrickým proudem. Egyptská strana navíc zpackala pitvu a do Česka pak poslala těla obětí bez vnitřních orgánů. Po dlouhém vyšetřování a vleklých soudech byl nakonec Petr Kramný v roce 2016 odsouzen za dvojnásobnou vraždu ke 28 letům vězení.

S verdiktem Kramný dodnes nesouhlasí a s pomocí své právničky Petry Rejžkové se nadále snaží dostat z vězení. Rejžková, která je přesvědčena o jeho nevině, letos podala žádost o obnovu řízení. Nakonec ji ale zase stáhla – údajně z důvodu podezření na protiprávní manipulaci s důkazním materiálem. Jít mělo konkrétně o vzorky tkání, které měly být zasaženy elektrickým proudem.

Snažil jsem se je oživit

Petr Kramný dodnes trvá na své nevině. Svou verzi událostí ještě před svým zatčením několikrát popsal i do médií. “Zjistil jsem nejdříve, že je dcera mrtvá. Když jsem na ni sáhl, byla celá ledová. Okamžitě jsem rozsvítil světlo a zjistil jsem, že je celá flekatá, fialová, takže jsem ji začal oživovat. V tom jsem řval na manželku, ať vstává, že se něco stalo. Ona ležela zády k nám a vůbec nereagovala,” popsal ve svém prvním televizním vystoupení po návratu z Egypta na TV Nova.

“Já jsem dceru oživoval, dával jsem jí umělé dýchání. V tom jsem plácnul manželku po zádech, ať vstává. Ona nevstávala, já jsem na ni rychle skočil, otočím ji a manželka měla otevřené oči, otevřenou pusu, byla celá fialová. Taky jsem se snažil jí dát masáž srdce, dýchání z úst do úst, ale prostě to nešlo. Ony byly už celé fialové, byly mrtvé,” vypověděl tehdy.

Zprávy - další články

Doporučujeme