Před rokem nad Hradem zavlály rudé trenky. Akce skupiny Ztohoven rozdělila národ. VIDEO

19. září 2016·Zprávy·Redakce

Členové Ztohoven sejmutím prezidentské vlajky a její výměnou za rudé trenýrky pobouřili část české veřejnosti. Kritiku si vysloužili od prezidenta Miloše Zemana i jiných politiků. Ti upozorňovali na to, že umělci neznevážili pouze Zemana, ale celý prezidentský úřad. V pondělí je to od jejich protestu rok, podívejte se na video, jak celá akce probíhala.

Trenýrky vyvěsili členové Ztohoven 19. září 2015 na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Převlečeni za kominíky tehdy po lešení vylezli na střechu Pražského hradu a obří spodní prádlo vyměnili za prezidentskou standartu. Později oznámili, že vlajku v hodnotě 33.000 korun rozstříhali a rozdali lidem.

Případem se na konci srpna zabýval Obvodní soud pro Prahu 1. Soudkyně rozhodla, že vyvěšení trenýrek nebylo trestným činem a umělci se nedopustili ani krádeže, ani výtržnictví.

Umělci měli podle obžaloby zaplatit střechu, kterou údajně poškodili na cestě k vlajce, i prezidentskou standartu. Dohromady šlo o asi 88.000 korun. Podle soudkyně však nebylo prokázáno, že by střechu poškodili právě umělci.

“Co se týče standarty, obžalovaní přiznávají, že ji sundali a shodili, podle mého názoru ale neměli v úmyslu se nějak obohatit, něco odcizit, nebo někomu způsobit škodu,” odůvodnila rozhodnutí soudkyně Šárka Šantorová.

PSALI JSME: Mluvčí prezidenta Frekvenci 1: Rozstříhání prezidentské standarty je prasárna!

Obžalovaní přiznávají, že trenýrky vyměnili. Podle jejich advokáta Michala Pokorného jejich jednání nebylo trestným činem, protože šlo o způsob svobody projevu.

Autor: ČTK / Anna Cajthamlová

FOTO: ztohoven.cz

Zprávy - další články

Doporučujeme