Předseda ÚOHS potvrdil pokutu 7,2 milionu pro ministerstvo obrany

19. srpna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Sídlo Ministerstva obrany České republiky v ulici Tychonova v Praze. Foto: ČTK

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 7,2 milionu korun pro ministerstvo obrany za chybu ve výběrovém řízení na dodavatele ručních granátů z roku 2017. Ministerstvo uzavřelo smlouvu s vybraným dodavatelem dřív, než odeslalo informaci o výběru dodavatele ostatním účastníkům tendru. Rozhodnutí je pravomocné a ministerstvo teď musí pokutu zaplatit.

Ministerstvo už dříve chybu uznalo. “Byla ale administrativního rázu a v žádném případě neovlivnila výběr dodavatele. Proto považujeme výši pokuty za značně nepřiměřenou,” uvedl po prvním rozhodnutí úřadu mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Proto ministerstvo obrany podalo proti rozhodnutí z letošního května rozklad k předsedovi úřadu. Ten ale námitkám ministerstva nevyhověl. “Připouštím, že je pokuta poměrně vysoká, ale její opodstatněnost právě v takové výši je Úřadem dostatečně odůvodněná i s ohledem na závažnost pochybení zadavatele,” uvedl v rozhodnutí Rafaj.

ÚOHS se veřejnou zakázkou na nákup ručních granátů z roku 2017 zabýval už loni v září. Tehdy ministerstvu nařídil, aby do sedmi měsíců smlouvu uzavřenou s Českou zbrojovkou zrušilo. Důvodem bylo uzavření smlouvy před uplynutím lhůty pro podání námitek.

Zakázku na nákup deseti druhů cvičných i ostrých granátů vyhlásilo ministerstvo v červnu 2017. Nejnižší nabídku, 193 milionů korun, podala společnost Česká zbrojovka, s níž ministerstvo obratem uzavřelo smlouvu.

Poprvé se úřad zakázkou začal zabývat na podnět další společnosti, která se o zakázku ucházela, STV Group. Po skončení správního řízení v září ale úřad zahájil přestupkové řízení z moci úřední kvůli skutečnostem, které při správním řízení zjistil. Výsledkem je právě současná pokuta.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme