Představitelka Bridget Jones slaví padesátiny! Být bez chlapa nepovažuje za osobní tragédii

25. dubna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Americkou herečku Renée Zellwegerovou nejvíce proslavila role trochu potrhlé Bridget Jonesové z filmové trilogie, jejíž poslední část přišla do kin před třemi lety. Rodilá modrooká blonďatá Texasanka, která 25. dubna slaví padesátiny, zaujala publikum i kritiku také výkony ve snímcích Jerry Maguire, Chicago nebo Návrat do Cold Mountain, který jí vynesl Oscara. Před pár lety dokázala hollywoodský kolotoč na delší čas opustit - a moc si to užila.

Vrátila se po šesti rocích prožitých v ústraní, když natočila Dítě Bridget Jonesové, a novinářům se svěřila, jak pro ni byla tahle zkušenost důležitá. “Už se mi dělalo zle jen z toho, když jsem zaslechla vlastní hlas,” vyprávěla herečka, která pauzu využila k tomu, aby “na sobě trochu zapracovala”. Pobývala na farmě v Connecticutu nebo ve víkendovém domě na Long Islandu, hlavně se ale zapsala do kurzů psaní na Kalifornské univerzitě. “Chtěla jsem zkrátka vyrůst,” řekla Zellwegerová.

“Když nezkoušíte nové věci, najednou můžete po dvaceti letech zjistit, že se učíte jen v okamžiku, když se snažíte pochopit roli, kterou jste právě dostali,” popsala své důvody k pauze herečka, která si užívala třeba i poznávání nových zemí jako obyčejná turistka. “Nejenže jsem s přítelem procestovala další kus světa, jako třeba vlakem z Vietnamu do Kambodže, mohla jsem si konečně zařídit i svůj dům v Los Angeles a být víc s rodiči,” vyprávěla dcera švýcarského otce a norské matky.

Kariéru zahájila rodačka z Katy u Houstonu účinkováním v nezávislých a televizních filmech, kde ale většinou dostávala jen role “šlapek, holek na jednu noc nebo šmrcovních blondýnek v černých šatech”. “Byla to snad to nejnudnější, co jsem zažila,” postěžovala si po letech Renée Zellwegerová herečka, která se do první herecké ligy dostala prostřednictvím road movie Láska a pětačtyřicítka (1994), po kterém tehdy pětadvacetiletá blondýnka přesídlila do centra dění, Los Angeles.

O dva roky později zazářila v trháku Jerry Maguire po boku Toma Cruise, když na konkurzu převálcovala Cameron Diazovou i Winonu Ryderovou. První velkou cenu – Zlatý glóbus – si vysloužila za přesvědčivý výkon v komedii Sestřička Betty (2000). Ve stejném roce natočila i komedii Já, mé druhé já a Irena, kde si zahrála s Jimem Carreyem, se kterým tvořila koncem 90. let jeden z nejsledovanějších párů Hollywoodu pár. Jejich láska ale za pár měsíců skončila.

Média pak bez přestání probírala i hereččiny další vztahy včetně románku s hercem Georgem Clooneym nebo čtyřměsíčního manželství s country zpěvákem Kennym Chesneyem v roce 2005. “Chci někoho, kdo je milý, kdo je pro mne inspirací a od koho se mohu něco naučit. To je to, co mám ráda,” řekla Zellwegerová, která nakonec našla muže svého srdce v kytaristovi Doylu Bramhallovi. Někdejšího spolužáka z Texaské univerzity znovu potkala před sedmi lety a od té doby jsou spolu.

Dávno před tím, než našla životní lásku, se Zellwegerová dočkala životní role. Na přelomu století se totiž britská režisérka Sharon Maguireová rozhodla překvapivě obsadit do připravovaného filmu Deník Bridget Jonesové (2001) “neostrovní” herečku, která se nejen musela naučit ten správný akcent, ale také pro roli londýnské dívky pořádně přibrat. Sázka se ale vyplatila a Renée, oplývající přirozeným komickým talentem, se mohla radovat z první oscarové nominace.

View this post on Instagram

♥️♥️

A post shared by Renee Kathleen Zellweger (@renee__zellweger) on

Pár let po první Bridget bylo pro Renée Zellwegerovou tou nelepší částí kariéry – za ztvárnění tanečnice Roxy v muzikálu Chicago (2002) získala druhou oscarovou nominaci a o rok později se konečně dočkala zlaté sošky za vedlejší roli v historické romanci Návrat do Cold Mountain. Výrazně na sebe upozornila také například v životopisném velkofilmu Miss Potter z roku 2007, po Písní mého srdce (2010) ale nastala šestiletá pauza, než kývla na třetí pokračování Bridget Jonesové.

View this post on Instagram

??

A post shared by Renee Kathleen Zellweger (@renee__zellweger) on

Její postoj k téhle postavě se přitom během let pomalu měnil. “Ve skutečnosti s ní mám málo společného. Nekouřím, nepiju a být bez chlapa nepovažuju za osobní tragédii,” tvrdila po premiéře prvního dílu. “Bridget miluju. Sama jsem sice konzervativnější, ale myslím, že snad každý z nás má něco z ní,” řekla v rozhovoru před třemi roky Zellwegerová, podle které “díky Bridget se celá jedna generace žen ujistila, že je naprosto v pohodě zůstat v sobotu večer sama doma a koukat na televizi”.

Zprávy - další články

Doporučujeme