PŘEHLED: Počasí lyžařům přeje, v provozu budou nové sjezdovky

16. února 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Foto: Shutterstock

 Lyžařům v posledních dnech v Česku přeje počasí. Díky ochlazení mohou střediska zasněžovat a zprovozňovat tak další sjezdovky. Navíc začínají zamrzat velké vodní plochy, což vítají bruslaři. Podle expertů ale zatím led není všude dost silný a mohl by se propadnout.

Na Šumavě v oblasti Železné Rudy a okolí jsou v provozu všechny větší areály jako Špičák, Nad Nádražím, Belveder, Samoty, Weissova louka, Alpalouka a Goldhof. Třeba Ski&Bike Špičák má na sjezdovkách místy až 90 centimetrů sněhu. Na svazích kolem Lipna na jihočeské části Šumavy je ho až 80 centimetrů. Upravené jsou i běžecké stopy. Na lipenské přehradě bývá v zimě také dráha pro bruslaře. Letos ale ještě upravena není, protože led má místy tloušťku jen pár centimetrů.

Všechny sjezdovky má v provozu také krkonošský Špindlerův Mlýn s 24 kilometry tratí, kde je až 80 centimetrů sněhu, nebo areál Rokytnice nad Jizerou s více než 20 kilometry tratí a až 110 centimetry sněhu. V plném provozu je i všech pět středisek SkiResortu Černá hora – Pec pod Sněžkou, která mají 43 kilometrů sjezdovek. Leží na nich až 110 centimetrů sněhu.

Podmínky si pochvalují i vlekaři v Jizerských horách. Běžkaři tam ale musí o víkendu počítat s omezeními, protože od pátku do neděle se na magistrále konají závody Jizerské 50. Kvalitní podmínky nabízejí i Orlické hory. V Říčkách je až 120 centimetrů sněhu a v Deštném je ho kolem metru.

V Krušných horách jsou v provozu všechny hlavní skiareály i desítky kilometrů běžeckých tras. Na svazích Klínovce je až 130 centimetrů sněhu a k dispozici je mimo jiné funpark pro akrobatické lyžování. V Klínech na Mostecku leží do 55 centimetrů sněhu, podobná je situace na Bouřňáku.

Všechna střediska, a to i v nižších polohách, jsou v provozu také v Jesníkách. Na Ovčárně leží až 130 centimetrů sněhu a na Červenohorském sedle až metr. V Beskydech je například v areálu v Mostech u Jablunkova kolem půl metru sněhu, P.O.M.A. v Malenovicích hlásí až 60 centimetrů a Opálená v Pstruží až 70 centimetrů. Na Stupavě je dokonce až 85 centimetrů sněhu a Troják v Hostýnských vrších ho má na sjezdovkách místy až metr.

Sněhu je dost i ve středočeských areálech. Například Monínec má až 70 centimetrů sněhu a v Chotouni je ho přes metr. Všechny sjezdovky a lyžařskou školu má v provozu také Šibeniční vrch.

Na Vysočině je v provozu nejméně 13 sjezdovek, v této zimě zatím nejvíce. Řadu jich lidé najdou na Žďársku, kde se dá lyžovat ve Svratce, Novém Jimramově, na Karasíně, v Dalečíně, na Fajtově kopci a Harusově kopci. Na svazích je až přes 40 centimetrů sněhu. Lyžovat se dá i na jižní Moravě, kde je třeba v Hodoníně či Filipově údolí přes půl metru sněhu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme