PŘEHLED: Přírodní koupaliště v Česku si zachovávají čistou vodu

7. srpna 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto

Přírodní koupaliště v Česku si většinou zachovávají čistou vodu. Lidé se nemusí obávat vyrazit za koupáním k vodním plochám sledovaným hygieniky. Části nádrží by se ale lidé měli podle krajských hygienických stanic raději vyhnout. Důvodem jsou hlavně zdraví nebezpečné bakterie sinice, jimž se za nynějšího teplého počasí daří.

Například ve středočeských přírodních koupalištích se proti předchozímu týdnu kvalita vody zlepšila. Ubylo míst, kde ji hygienici hodnotí třetím stupněm z pěti. Na třetím stupni je voda v Písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a v Tyršově koupališti v Rakovníku. Zdravotní problémy po koupání by tam mohli mít citlivější lidé, jako děti, alergici či těhotné ženy, a po koupání by se měli všichni lidé osprchovat. V Praze jsou kvůli sinicím na třetím stupni rybník Šeberák a Hostivařská přehrada.

V Ústeckém kraji hygienici nedoporučují koupání v přírodním koupališti v Chabařovicích na Ústecku a po osprchování je možné se koupat v rybníku Chmelař na Litoměřicku. Jinak jsou vodní plochy v regionu čisté. V Libereckém kraji je na horším stupni kvality, než je nejlepší stupeň jedna, pouze osm z 36 kontrolovaných vodních ploch. Nevhodné ke koupání je od začátku sezony přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce. Na stupni tři jsou oblíbená jezera na Českolipsku, Hamerské a Máchovo.

V Královéhradeckém kraji je voda ve sledovaných koupalištích také většinou vhodná ke koupání. Pouze v Oborském rybníku u Jinolic na Jičínsku musejí lidé počítat s horší průhledností vody. V Pardubickém kraji hygienici v polovině července zakázali koupání v rybníku Rosnička na Svitavsku. Výskyt sinic přetrvává v přehradě Seč na Chrudimsku, takže hygienici doporučují, se po koupání osprchovat. Stejně by se měli zachovat lidé u vodní nádrže Pastviny na Orlickoústecku, kde má voda zvýšený obsah chlorofylu a objevují se v ní viditelné zelené vločky.

Venkovní koupaliště v Plzeňském kraji vesměs pro plavce nepředstavují podle hygieniků větší zdravotní riziko. Koupání nedoporučují odborníci pouze v přehradě České údolí u Plzně, kde ale není žádné veřejně provozované koupaliště. Na Vysočině dnes vydali hygienici zákaz koupání pro přehradu Trnávka na Pelhřimovsku kvůli velkému množství sinic. Zhoršenou jakost vody mají i rybníky Kachlička, Domanínský a Medlov nebo Pilská nádrž, kde by se lidé po koupání měli osprchovat.

Moravskoslezští hygienici dnes zakázali kvůli sinicím koupání v rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku. Voda nevhodná ke koupání je pak v Těrlické přehradě na Karvinsku kvůli přítomnosti cerkárií, vyvolávajících kožní onemocnění cerkáriová dermatitida. Opatrní by lidé měli být také při koupání ve Vrbickém jezeře v Bohumíně na Karvinsku, kde se u některých plavců rovněž projevila svědivá vyrážka. Na jihu Moravy jsou sledovaná koupaliště ke koupání vhodná. Ve Výrovicích na Znojemsku byla sice před týdnem voda zakalená, ale lidé se v ní mohou bez obav koupat.

Zprávy - další články

Doporučujeme