PŘEHLED: Většina koupališť má dobrou vodu, několik zákazů koupání ale je

1. srpna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Většina přírodních koupališť v Česku má stále vodu vhodnou ke koupání. Na mnoha místech sice hygienici zaznamenali vyšší výskyt sinic, ale problémy by z nich mohli mít pouze citliví jedinci. Zákazy koupání platí v ČR jen ojediněle, několik dalších míst je označených jako nevhodných pro koupání, zjistila ČTK. Některá koupaliště chtějí proti sinicím bojovat ultrazvukem, nejnověji plánují tuto technologii nasadit v jablonecké přehradě Mšeno.

Kvalita vody se od minulého týdne zhoršila na veřejném tábořišti Podolsko na Orlické přehradě, jihočeští hygienici tam proto nově vyhlásili zákaz koupání. Vhodnou vodu nemá momentálně ani Staňkovský rybník na Jindřichohradecku a nádrž ve Velkém Šenově na Děčínsku.

V Karlovarském kraji kvůli sinicím stále platí zákaz koupání na Velkém rybníce u Hroznětína. Naopak v Jesenici u kempu Václav je podle dnešních výsledků měření kvalita vody na stupni tři z pětibodové škály, tedy zhoršená, a zákaz koupání tam byl zrušen.

Na Vysočině hygienici znovu potvrdili zákaz koupání v rybníku Kachlička, který vydali koncem června. Kvalita vody se v týdnu zhoršila v obou přehradách Pelhřimovska. Přehrada Trnávka se zařadila mezi rekreační plochy se zhoršenou jakostí vody, Sedlice už je kvůli znečištění nevhodná ke koupání stejně jako rybník Domanínský.

V Libereckém kraji je koupání zakázáno v rybníku Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji. Horší je kvalita vody ve dvou jezerech na Českolipsku, Máchově a Hamerském. Na těchto místech řeší problémy se sinicemi každoročně, Bažantníku a Hamerskému jezeru v boji proti nim nepomohla ani ultrazvuková technologie. Ta naopak zafungovala na liberecké přehradě a nasadit ji od poloviny srpna chtějí i na jablonecké přehradě Mšeno. Radnice na to uvolní 340.000 korun.

Ultrazvukové čističky fungují 24 hodin denně také v pražské hostivařské přehradě, kde je ale nově vyhlášen zákaz koupání. Nejhorší kvalita vody od roku 2012 je podle dostupných výsledků pražské hygienické stanice také v nádrži Džbán, ale zákaz koupání tam vydán nebyl, voda je pouze označena jako nevhodná ke koupání.

Také v několika dalších českých koupalištích hygienici koupání nezakázali, ale nedoporučují ho. Platí to třeba pro přehradu České údolí u Plzně, polovinu přehrady Hracholusky na Butově od železničního mostu nahoru nebo ve Strážově na Klatovsku. Rovněž v rybníce Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku je nadměrné množství sinic. Stejný problém prokázaly rozbory vody i i na koupališti v Dolcích u Trutnova.

Ve většině českých koupališť se ale lidé mohou osvěžit bez obav. Některých míst by se měly vyvarovat pouze citlivější skupiny jako děti, alergici nebo těhotné ženy. Po koupání v takových nádržích je vhodné se osprchovat v pitné vodě. Platí to třeba pro Vrbické jezero v Bohumíně na Karvinsku nebo Výrovice na Znojemsku

Zprávy - další články

Doporučujeme