Překvapení v hodonínské zoo! Nečekaně se narodila samička jaguára

31. října 2017·Zprávy·Karolína Stránská

V hodonínské zoo se v září narodila samička jaguára. Reprofoto zoo-hodonin.cz

V Zoo Hodonín se v polovině září se narodila samička jaguára. Pro chovatele byla překvapením, mládě nečekali. Zoo to dnes uvedlo na svém webu. Mládě přišlo na svět 17. září a podle chovatelů je zdravé a vitální. Otcem mláděte je téměř čtyřletý Tito a matkou sedmiletá Grácie. Narození bylo pro všechny překvapením.

“Pár už byl spojený více než dva roky a s mládětem jsme tak mohli počítat, tohle jsme ale opravdu nečekali. Březost totiž nebyla na samici příliš patrná a nezaznamenali jsme ani páření,” uvedl chovatel Martin Dubšík.

Chovatelé mládě poprvé zkontrolovali po týdnu od narození. Sedmidenní mládě vážilo přibližně 1700 gramů a každý týden pravidelně přibírá zhruba půl kilogramu.

Grácie zvládla porod bez komplikací a od prvního dne se o mládě vzorně stará. Svůj temperament, typický pro jaguára, však nezapře. Mládě agresivně chrání před chovateli a i samec musí být po celou dobu odchovu od matky a mláděte oddělený. Oproti flegmatičtějšímu tygrovi jsou jaguáři hbitější a také zákeřnější.

I když má jaguár srst většinou žlutohnědou se skvrnami, občas se vyskytují i černě zbarvení jedinci. Této barevné odchylce se říká melanismus, u jaguárů je poměrně vzácná, jak stojí na webu. Melanický jaguár je celý černý, ale při bližším zkoumání jsou skvrny vidět. Takovouto barvu má i mládě, které jej zdědilo po otci, zatímco matka Grácie má běžnější světlou srst.

Domovem jaguárů jsou pralesy střední a jižní Ameriky. Tento samotářský lovec může dorůst až do délky 180 centimetrů a váhy 120 kilogramů. V přírodě se vyskytuje už jen vzácně. Na vině je kácení pralesů a také pytláctví, jaguáři se loví pro jejich atraktivní kožešinu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme