Přes 60 států bude v Praze jednat o rozvojových cílech OSN

26. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

V Praze se v pondělí sejdou zástupci více než 60 zemí světa a dvou desítek institucí a nevládních organizací na přípravném jednání Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC). Schůzka se zaměřuje na naplnění rozvojových cílů OSN a účastníci by měli debatovat především o tom, jak může zapojení veřejnosti do místních projektů pomoci zemím k jejich rozvoji.

Česko bude na jednání třetí nejvýznamnější instituce OSN, která má vliv na financování 70 procent programů světové organizace, zastupovat premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Martin Stropnický (oba ANO). Za světovou organizaci se pražské schůzky zúčastní zástupkyně generálního tajemníka OSN Amina Mohammedová a předseda Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák.

Zdroj: Shutterstock

Pražské jednání je neformální a neočekává se, že by z něj vyšly nějaké závazné závěry. Výsledky jednání by ale měly posloužit jako podklad pro květnové formální zasedání ECOSOC v New Yorku, kde by měla být přijata doporučení pro světové země při naplňování rozvojových cílů.

ECOSOC má 54 členů volených na tři roky, do Prahy ale přijali pozvání i zástupci dalších států, které v současnosti v instituci zastoupeny nejsou. Česko je od rozdělení Československa členem ECOSOC počtvrté, současný mandát má od roku 2016. V letošním roce instituci předsedá, naposledy se Praze podařilo předsednictví získat v roce 1997.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme